Reakcija
26

Midhat Hubijar: Revizorski izvještaj Turističke zajednice KS je radila ugledna svjetska kuća

Piše: M. N.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Predsjednik Turističke zajednice KS kazao je kako su današnje izjave bivšeg premijera KS Elmedina Konakovića i bivšeg direktora Turističke zajednice KS Nermina Muzura čista laž i izmišljotina, te da ima dokaze koji potvrđuju da stvari nisu takve kakvim su ih oni predstavili.

"Svjetska revizorska kuća Deloitte je radila revizorski izvještaj i nije obrada trajala pet dana već 60 dana. Radili su administrativno-pravni i finansijski izvještaj. U periodu od 1.1.2018. godine do 13.6.2018. godine bivša uprava nije prikazala iznos od milion i 346 hiljada KM, pokušali su sakriti, a to se navodi u revizorskom izvještaju. Povjereništvo koje je u tom momentu dovedeno na čelu sa mnom utvrdilo je da taj iznos nije evidentiran", kazao je Hubijar reagajući na današnju konferenciju za novinare koju su organizovali Konaković i Muzur.

Također, Hubijar je kazao kako nije tačno da nije bilo povoljnijih uvjeta za imenovanje Muzura, tvrdeći kako je premijer KS promijenio uvjete za imenovanje predsjednika Turističke zajednice KS na sjednici Vlade KS održanoj u junu 2016. godine.

"Telefoni o kojima govore nisu ostali u turističkoj zajednici, odnešeni su i u primopredaji imama dokaz da to nije tako. Istina je da su potrošili 608.000 KM na službena putovanja, da su se neke fakture po dva pute knjižile, da je čovjek platio taksi prijevoz u iznosu od 500 KM u Londonu i da se ta faktura duplo knjižila. Sve što su iznijeli da su zvali nekoga i pitali su čiste laži i izmišljotine. Ja sam iznio činjenično stanje iz finansijskog izvještaja", kazao je Hubijar.

Podsjećamo, u revizorskom izvještaju koji je predstavljen jučer navodi se kako je bivša uprava Turističke zajednice KS na čelu s Nerminom Muzurom od 1. januara 2018. do 13. juna 2018. godine prikazala prihod od 107.899 KM, a da je kontrolom revizorske kuće utvrđeno kako je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM.

Reagujući na ovo, Konaković i Muzur oštro su osudili ovaj revizorski izvještaj kazavši kako taj dokument uopće ne postoji u registru firmi koje su akreditovane da rade revizije.