Revizorski izvještaj
366

Bivša uprava Turističke zajednice KS prikazala prihode od 107 hiljada KM, a potrošila milion i po

Piše: Dž. L.
Midhat Hubijar (Foto: H. M./Klix.ba)
Midhat Hubijar (Foto: H. M./Klix.ba)
U prostorijama Turističke zajednice Kantona Sarajevo danas je predstavljen revizorski izvještaj o nezakonitom radu bivše uprave ove institucije, koji je izrađen po zahtjevu Ministarstva privrede KS i koji će biti predat Tužilaštvu KS.

Na početku predstavljanja izvještaja prisutne na konferenciji ministar privrede KS Muharem Šabić podsjetio je na prošlogodišnja dešavanja.

"Prošle godine smijenjena je garnitura koja je tada vodila Turističku zajednicu KS i mi smo tada formirali novu Turističku zajednicu prema novom zakonu. Očekivali smo rezultate i vidimo da je stopa turizma u KS rasla za nekih 20 posto i zaista Sarajevo je danas jedna od vrhunskih lokacija u Evropi gdje turizam raste. Da bismo išli dalje, turistička zajednica mora biti na visini zadatka i praviti nove programe kako bi turistima ponudili ono najbolje od grada. Bilo je tu određenih pomaka, ali generalno nismo zadovoljni tim. Sredstva od turizma prikupljaju se po dva osnova, od boravišne takse i članarine. Ta članarina je, kao i svuda u svijetu i regionu, 0,05 posto od prihoda pravnih osoba i 0,025 od fizičkih osoba koje imaju direktne koristi od turizma. Mi tu nemamo dobre rezultate i nadam se da će novi menadžment raditi na tome da se prikupljaju ova sredstva. Ključno u svemu tome jeste što 70 posto prikupljenih sredstava mora ići u projekte u turizmu. Zadatak novih struktura jeste da to osiguraju. Međutim, krajem prošle godine očekivali smo novi finansijski plan za 2018. godinu. Nažalost, dobili smo jedan štur materijal, iako je zakonom propisano da finansijski plan sadrži sve pojedinačne zadatke i potrebna sredstva za njihovu realizaciju. To nije ispoštovano. Stoga smo pisali urgenciju za revidiranje finansijskog plana, ali nije došlo do odziva i nikada nismo dobili odgovor iz starog menadžmenta Turističke zajednice", kazao je Šabić na početku obraćanja.

Muharem Šabić (Foto: H. M./Klix.ba)
Muharem Šabić (Foto: H. M./Klix.ba)

Nadležni u Ministarstvu privrede KS stoga su pisali budžetskoj inspekciji koja je utvrdila kako nisu bili uspostavljeni zakonski uslovi za finansijsko poslovanje Trističke zajednice KS.

Prema zakonu o povjerenstvu, urađena je revizija finansijskog poslovanja Turističke zajednice KS, a za izradu revizije angažirana je svjetska kompanija iz te oblasti Deloit.

"Revizorski izvještaj pokazao je čitav niz kršenja poslovanja iz Zakona o turizmu i Zakona o javnim nabavkama, netransparentno trošenje sredstava i slično. Mi smo dužni taj dokument dostaviti Tužilaštvu KS na daljnje postupanje. Zabrinjavajuća je situacija, radi se o ozbiljnim sredstvima. U tom finansijskom planu nema nikakvih projekata. On nije napravljen na metodologiji, zbog čega je moglo doći do netransparentnog trošenja. Na kraju se ispostavilo da smo u pravu. Moja dužnosti i obaveza novog menadžmenta Turističke zajednice jeste da osiguramo zakonitu upotrebu sredstava Turističke zajednice KS", istakao je Šabić.

Sadašnji predsjednik Turističke zejednice KS Midhat Hubijar upoznao je prisutne o revizorskom izvještaju.

"Govorit ću o bahatosti, sili, nepoštivanju zakona, netransparentnom trošenju sredstava i svemu ostalom. Govorit ću dokle je išla bahatost prethodne Uprave na čelu s Nerminom Muzurom. Prije nego su ušli u ove prostorije, platili su 18.000 KM privatnoj firmi da bi ušli ovdje. Zaista bi bilo teško ne složiti se s konstatacijom bivšeg premijera Elmedina Konakovića koji stalno govori o tome da 'uhljebljavanje' svojih ljudi te tenderisanje prijatelja i rodbine previše košta ovo društvo. Upravo jedan takav primjer 'uhljebljavanja' iznijet ću vam danas", kazao je Hubijar prije čitanja izvještaja.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

U revizorskom izvještaju navodi se kako je uprava na čelu s Nerminom Muzurom od 1. januara 2018. do 13. juna 2018. godine prikazala prihod od 107.899 KM. Kontrolom revizorske kuće utvrđeno je kako je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM.

"Pozivam Tužilaštvo KS da utvrdi kako je iz evidencije nestalo milion i 346 hiljada KM, ko su odgovorne osobe i s kojim ciljem je to urađeno", istakao je Hubijar.

Revizorskim izvještajem utvrđeno je da su u Turističkoj zajednici KS za 17 mjeseci ukupni troškovi službenih putovanja iznosili 608 hiljada KM. Dnevnice i smještaj za predsjednika Nermina Muzura i direktora Ureda za podršku Faruka Čaluka iznosili su 70.000 KM. U ovom dijelu nisu uračunate plaće za navedeni period koje su iznosile 104.750 KM. Ukupan iznos, navodi Hubijar iz izvještaja, koji su, kako kaže, Muzur i Čaluk uzeli iz Turističke zajednice KS iznosi 174.750 KM.

Izvještaj je pokazao kako su troškovi sajma u Istanbulu, koji se održao od 25. do 28. januara 2018. godine, evidentirani u iznosu od 45.884 KM po plaćanju te potom i po pristiglom fiskalnom računu, što znači da je navedeni trošak dva puta knjižen. Faktura u iznosu od 573 KM za troškove prijevoza taksijem u Londonu također je dva puta evidentirana.

Prilikom pregleda uplaćenih prihoda boravišnih taksi revizija nije mogla dokazati uplatu novčanih sredstava u iznosu od 30.165 KM.

Prema revizorskom izvještaju, Nermin Muzur je novac Turističke zajednice KS trošio bez ograničenja te saglasnosti i kontrole Nadzornog odbora.