Spremaju tužbu
260

Muzur i Konaković osudili izvještaj Turističke zajednice: Oni pripremaju teren za krađu miliona

Piše: Dž. L.
Nermin Muzur i Elmedin Konaković (Foto: K. S./Klix.ba)
Nermin Muzur i Elmedin Konaković (Foto: K. S./Klix.ba)
Bivši premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i bivši predsjednik Turističke zajedice KS Nermin Muzur oštro su osudili revizorski izvještaj o nezakonitom radu bivše uprave Turističke zajednice KS rekavši kako su u ovom dokumentu iznesene lažne optužbe i neistine.

Uvrijeđeni podacima iz izvještaja koji su jučer javnosti predstavili ministar privrede KS Muharem Šabić i sadašnji predsjednik Turističke zajednice Midhat Hubijar, Konaković i Muzur iznijeli su podatke u svoju odbranu. Prema njihovim riječima, niko od njih nije uzimao nikakav novac, uz šta su priložili dokumente koji daju odgovore na pitanja gdje je završio novac iz Turističke zajednice KS.

"To nije revizorski izvještaj, ali me ne iznenađuje da oni ne znaju šta je revizorski izvještaj. Nema nikakve saglasnosti za objavu takvog dokumenta. To što su jučer mahali tim papirima i nazvali nas lopovima vrijeđa našu inteligenciju. Jučerašnji izvještaj je farsa u kojoj je izrečeno niz neistina. Ja sam ih već sve tužio i razmišljam da li ćemo pokrenuti novu tužbu prema Tužilaštvu KS", kazao je Konaković.

Elmedin Konaković (Foto: K. S./Klix.ba)
Elmedin Konaković (Foto: K. S./Klix.ba)

Muzur je istakao kako je resorni ministar Muharem Šabić jučer prekršio Izborni zakon, jer je sam sebi dao za pravo da nekoga blati i iznosi neistine koristeći svoju poziciju, a u isto vrijeme je kandidat političke partije koja ga je, kazao je Muzur, postavila na poziciju ministra. Šabić je iznio niz stvar koje su pokazatelji da je on nepoznavalac Zakona o turizmu", rekao je Muzur.

On je dalje pojasnio kako su jučer iznesene lažne optužbe vezane za finansijski plan Turističke zajednice KS jer je, kako kaže, Šabić bio dužan vršiti monitoring nad radom ove institucije.

Muzur je dodao kako dokument koji je jučer iznesen u javnosti ne postoji uopšte u registru firmi koje su akreditovane da rade revizije.

"Njihov prvi navod bio je da smo nekoj firmi uplatili 18 hiljada KM kako bismo ušli u Turističku zajednicu KS. To je apsolutna laž. Uplatili smo 16.000 KM na račun Općine Centar i to je bio jedini način da uđemo u Turističku zajednicu KS, to jeste da izmirimo prijašnji dug. Kazali su kako je iz evidencije nestalo milion i 346 hiljada KM. Prilažem svima na uvid dokument u kojem se vidi kako je 12. juna 2018. godine povjereništvo u kojem je bio i Hubijar izvršilo primopredaju u Turističkoj zajednici KS na kojoj je bio jedan izvod transakcijskog računa sa 1,2 miliona KM te drugi sa 25.000 KM. Narednog dana, 13. juna, prikazano je kako su ostvareni prihodi do tada iznosili 770 hiljada KM i 638 hiljada KM. Ja ne znam šta su oni željeli postići jučerašnjim izvještajem. Da li pokušavaju napraviti pripremu za nestanak tog novca s računa?", istakao je Muzur.

Hubijar je jučer kazao kako je prema revizorskom izvještaju Nermin Muzur bio predsjednik Turističke zajednice bez ograničenja.

"Ako je neko trebao da mi da ograničenje, to su bili neki organi Turističke zajednice u kojima je opet nadležan ministar Šabić. Koliko je on odgovorno radio svoj posao, govori vam da smo mi 18 mjeseci imali "v. d. skupštinu i v. d. vijeće Turističke zajednice". To je klasično prebacivanje odgovornosti s onoga što nije uradio", dodao je Muzur.

Kada je riječ o 608 hiljada KM koje je, navodi se u izvještaju, bivša uprava Turističke zajednice KS potrošila na putovanja, Muzur naglašava kako bi trebalo napraviti istraživanje kako su tako malo novca potrošili.

Nermin Muzur (Foto: K. S./Klix.ba)
Nermin Muzur (Foto: K. S./Klix.ba)

"Naveli su kako smo samo Faruk Čaluk i ja potrošili 70.000 KM na dnevnice i smještaj. S nama su putovala još četiri uposlenika. Znate li koliko koštaju avionske karte. Domaćinski smo se odnosili prema Turističkoj zajednici kako bismo uštedjeli što više novca. Koristili smo svoje automobile i više puta trošili svoj novac. Izvještaj Ministarstva finansija kaže kako smo u 2017. godini poslovali sa 916 hiljada KM u plusu. Niko ne priča o tome šta je Turistička zajednica uradila. Mi smo ostavili novac na računu. Ostavili smo započete projekte. Za prvu godinu došli smo u situaciju da finansiramo projekte koji su brend grada Sarajeva. Započeli smo razgovore sa svim sportskim kolektivima koji nas mogu predstavljati u Evropi kao reklamu brenda Visit Sarajevo i podršku klubovima. Ova priča će sigurno dobiti epilog u Tužilaštvu KS, a ja im garantujem da ću ja poduzeti neke mjere", potcrtao je Muzur.

Konaković je na kraju konferencije dodao kako mu je žao što se ne može pohvaliti da je postavio Muzura na čelo Turističke zajednice, kako tvrde mnogi.

"Oni su lopovi koji pripremaju krađu miliona KM, ali sreća je što je Muzur pametan čovjek pa ima sve dokumentovano. To su lopovi koji trebaju završiti iza rešetaka", zaključio je Konaković na kraju konferencije.

Podsjećamo, u revizorskom izvještaju koji je predstavljen jučer navodi se kako je bivša uprava Turističke zajednice KS na čelu s Nerminom Muzurom od 1. januara 2018. do 13. juna 2018. godine prikazala prihod od 107.899 KM, a da je kontrolom revizorske kuće utvrđeno kako je u ovom periodu ostvaren ukupan prihod od 1.454.811 KM.