BiH
24

Metalci stupaju u štrajk, protestovat će ispred zgrade Vlade FBiH

Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba (Foto: D. S./Klix.ba)
Sindikat metalaca BiH donio je odluku za stupanje u generalni štrajk 14. novembra ove godine, kada će, osim prekida rada, održati i proteste ispred zgrade Vlade FBiH.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Kako je istakao predsjednik ovog Sindikata, Muhamed Hadžić, razlog za ovu odluku je težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj zaposlenika članova Sindikata metalaca BiH i složeno stanje u privredi, koje prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja firmi.

"Imamo namjeru biti u štrajku sve dok naši zahtjevi ne budu ispunjeni. Ako je to mnogo onda pitam sebe i svakoga drugog je li puno ono što je i Bog i zakon radnicima omogućio i sve konvencije svijeta, a to je da radnik koji ima radni odnos ima i zdravstvenu zaštitu? Je li puno da radnik koji je stekao uvjete za penziju dobije penziju? Je li normalno razgovarati o donošenju Zakona o zdravlju i zaštiti na radu, koji se nije mogao donijeti od 1986. godine? Zato mi o ovim stvarima ne možemo pregovarati, već samo razgovarati kada će se ispuniti", naglasio je Hadžić.

Usmeni pregovori s Vladom FBiH traju već odavno. Posljednji sastanak je održan 7. oktobra ove godine i dogovoreno je da Vlada FBiH razmatra njihove zahtjeve na prvoj sjednici, no Sindikat neće odustati do štrajka.

"Tražimo bezuslovno penzionisanje radnika koji su stekli uvjete za penziju, bezuslovan pristup zdravstvenoj zaštiti radnika koji maju radni odnos, smanjenje javne potrošnje, odnosno poreza i doprinosa, te donošenje zakona o konsolidaciji privrednih društava, koji će znatno poboljšati položaj uposlenika, zakona o zdravlju i zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku", istakao je Hadžić.

Muhamed Hadžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Muhamed Hadžić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Sindikat metalaca poručio je da, iako njihovi zahtjevi budu ispunjeni, neće odustati od štrajka ukoliko zakon o radu ne bude usvojen u formi koja treba biti dogovorena sa Savezom samostalnih sindikata, a ne samo između poslodavaca i Vlade FBiH.

"Svjesni smo šta znači zaustaviti proizvodnju i ugovore, ali to će se desiti sada, za mjesec ili dva, ako se nastavi ovakav robovlasnički odnos prema radnicima", kazao je Hadžić.

Prema zvaničnim podacima Federalnog zavoda PIO trenutno je evidentirano blizu 750.000 godina neuvezanog radnog staža za što je potrebno milijardu i 99 miliona KM koji Fondu duguju 807 firmi. Više hiljada radnika, koji su stekli uvjete, ne mogu otići u penziju.

"Položaj radnika je katastrofalan. Zar nije žalosno da se Vlada FBiH zadužuje u MMF-u da bi isplaćivali budžetskim radnicima regrese, a radnici Pretisa rade tri smjene i izvoze robu, a nemaju pravo na zdravstveno osiguranje? Sve vam je jasno", rekao je Bajro Melez, potpredsjednik Sindikata metalaca BiH.

Bajro Melez (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Bajro Melez (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Sindikat metalaca BiH predložio je i mjere kojim bi Vlada mogla ispuniti njihove zahtjeve. Kako bi opterećenje na budžet bilo manje, obaveze za zaposlenike koji ostvare uvjete za penziju mogu izmirivati periodičnim uplatama, a isto da se uradi i za zdravstveno osiguranje. Također, predlažu reduciranje svih finansijskih nameta, kako bi firme bile konkuretne, odnosno smanjenje poreza doprinosa, carina na repromaterijal, otpisivanje određenih dodataka na vode, šume, elementarne nepogode i sl.

Sindikalci su poručili da i od poslodavaca očekuju da se uključe u organizovanje štrajka koji će trajati dva sata, a dio radnika će više sati protestovati pred zgradom Vlade FBiH. Poručili su da se neće zaustaviti na tom danu, te da štrajk može spriječiti jedino Vlada FBiH ukoliko odluči ispuniti njihove zahtjeve.