{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Danas generalni štrajk Sindikata metalaca BiH

S
14.11.2013. u 08:19
4
9
Danas generalni štrajk Sindikata metalaca BiH
4
Danas generalni štrajk Sindikata metalaca BiH
Foto: Arhiv/Klix.ba
Odbor Sindikata metalaca BiH odlučio je da danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH bude održan dvosatni protest, a radne organizacije da stupe u generalni štrajk, potvrdio je Srni predsjednik ovog sindikata Muhamed Hadžić.
Protest ispred zgrade federalne Vlade u Sarajevu bit će održan od 13 do 15 sati, a u okviru generalnog štrajka biće zaustavljena proizvodnja u svim firmama metalske industrije.

Hadžić je rekao Srni da je "ključ" za rješavanje problema u rukama Vlade FBiH, koja do sada nije učinili ništa u vezi sa zahtjevima Sindikata metalaca.

Razlog za proteste je težak radno-pravni, ekonomski i socijalni položaj članova Sindikata i složeno stanje u privredi, koje prijeti kolapsom i gašenjem velikog broja firmi.

"Tražimo bezuslovno penzionisanje radnika koji su stekli uslove za penziju, bezuslovan pristup zdravstvenoj zaštiti radnika koji imaju radni odnos, smanjenje javne potrošnje, odnosno poreza i doprinosa, te donošenje zakona o konsolidaciji privrednih društava, koji će znatno poboljšati položaj zaposlenih, zakona o zdravlju i zaštiti na radu, te izmjene i dopune Zakona o štrajku", rekao je ranije Hadžić.

Sindikat metalaca poručio je da i ukoliko njihovi zahtjevi budu ispunjeni, neće odustati od štrajka ako zakon o radu ne bude usvojen u formi koja treba da bude dogovorena sa Savezom samostalnih sindikata, a ne samo između poslodavaca i Vlade FBiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: