{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MESS: Nedopustivo je da nasilje prekida umjetničke programe

2.2.2014. u 11:49
1
11
MESS: Nedopustivo je da nasilje prekida umjetničke programe
1
MESS: Nedopustivo je da nasilje prekida umjetničke programe
Osude napada na učesnike Međunarodnog festivala queer filma "Merlinka", koji se desio jučer u Art kinu Kriterion, stižu sa svih strana.
Internacionalni teatarski festival MESS uputio je pismo podrške organizatorima "Merlinke" u kojem se kaže da je nedopustivo da nasilje prekida umjetničke programe.

"Napad grupe maskiranih huligana na učesnike Međunarodnog festivala queer filma "Merlinka" u Sarajevu, još je jedna potvrda da se naše društvo i grad Sarajevo netolerantno i neodgovorno odnosi prema ljudskim pravima seksualnih i rodnih manjina kao neodvojivog korpusa ljudskih prava u svim demokratskim zemljama i sredinama.

Godinama se ne sankcioniraju nasilničke skupine klero-fašističkih ideja koji divljaju po našim ulicama, uzimajući neotuđivo pravo na slobodu da ljudi izraze i izaberu svoj individualni i grupni identitet bez straha od osvete i diskriminacije.

Ne možemo biti i nismo ravnodušni prema nasilju koje prekida umjetničke programe i festivale koji imaju za cilj da svojom duhovnošću oplemene i humaniziraju naš javni prostor, da ga učine senzibilnim za LGBT osobe, njihove prijatelje i prijateljice i porodice. Svaka "manjinska" zajednica je dio našeg društva i ima pravo da održi mirno svoje skupove i programe, izrazi svoje mišljenje i političke stavove.

Festival MESS će i dalje kroz svoje programe, predstave, koncerte, izložbe i filmove promovirati demokratske vrijednosti savremenih društava u kojima je pravo da se bude drugačiji sloboda životnog izbora", stoji u pismu upućenom iz MESS-a.Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: