|

Osuda napada na učesnike Festivala "Merlinka"

Osuda napada na učesnike Festivala "Merlinka"
16
F
FENA
1.2.2014. u 21:11
135
komentara
16

dijeljenja
Osuda napada na učesnike Festivala "Merlinka" Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Inicijativa za monitoring evropskih integracija Bosne i Hercegovine oštro osuđuje napad na učesnike queer festivala "Merlinka" u Sarajevu koji se danas desio u Art kinu Kriterion, kojom prilikom su povrijeđene tri osobe.
- Obaveza Bosne i Hercegovine u procesu evropskih integracija jeste i puno poštivanje ljudskih prava LGBT osoba što podrazumijeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijantacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pune zaštite od države - saopćeno je iz Inicijative.

Inicijativa je, kako se navodi, kroz svoj alterntivni izvještaj o napretku Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji ukazivala na težak i diskriminatorski položaj lezbejki, gejeva, transrodnih i interseksualnih osoba u BiH.

- Ovaj događaj još jednom pokazuje netolerantnost bh. društva prema drugom i drugačijem, a posebno prema osobama drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta - stoji u saopćenju.

Pozivaju MUP Kantona Sarajevo da profesionalno i objektivno provede istragu, te kantonalno tužilaštvo i sud da procesuiraju počinioce napada.
Prijavi grešku


Komentari (135)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...