{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ombudsmeni BiH osudili napad na učesnike festivala Merlinka

F
4.2.2014. u 14:46
0
74
Ombudsmeni BiH osudili napad na učesnike festivala Merlinka
0
Ombudsmeni BiH osudili napad na učesnike festivala Merlinka
Ombudsmeni za ljudska prava BiH najoštrije osuđuju napad na LGBT zajednicu tokom Međunarodnog festivala queer filma "Merlinka“ u subotu u kinu "Kriterion“ u Sarajevu.
Ombudsmeni ističu da nikome ne smije biti uskraćeno bilo koje pravo u svim oblastima privatnog i javnog života samo zbog toga što je drugačije seksualne orijentacije, te pozivaju sve organe vlasti da jačaju svoje kapacitete kako bi blagovremeno odgovorili na sve vrste nasilja i fizičkih napada na pripadnike LGBT populacije.

Ombudsmeni u današnjem saopćenju za javnost konstatuju da, iako Bosna i Hercegovina spada u grupu zemalja koja ima snažan pravni okvir za zaštitu prava LGBT populacije, postoji nesklad između visokih normativnih standarda s jedne strane i uživanja tih prava u praksi s druge strane.

"Vlasti u BiH trebaju osigurati jednaku pažnju i zaštiti prava svakog građanina uključujući i zaštitu LGBT populacije u pogledu prava na slobodu izražavanja i okupljanja", ističe se u saopćenju.

Ombudsmeni će povodom ovog slučaja otvoriti predmet po službenoj dužnosti kako bi osigurali da nadležni organi provedu efikasnu istragu o ovom incidentu, a počinioce privedu pravdi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: