BiH
5

Mešković: Zakona o pravima žrtava torture nema jer se mnogi u BiH boje istine

FENA
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Statua šuti, šute logoraši, šutim i ja. Tako se predsjednik Saveza logoraša u BiH Jasmin Mešković danas solidarisao sa statuom ubijenog logoraša koja je, simbolično na Međunarodni dan podrške žrtvama torture, postavljena na platou ispred zgrade Parlamentarne skupštine BH u Sarajevu.

Minut šutnje bio je znak protesta jer parlament BiH šuti 20 godina u vezi s donošenjem zakona o pravima žrtava torture i, kako je kazao Mešković, na civiliziran način uništava jednu populaciju građana BiH.

"Zakona nema jer se, vjerovatno, mnogi u BiH boje istine koliko je logora bilo u BiH, koliko je uistinu bilo žrtava u BiH, koliko je ljudi ubijeno i mučeno i silovano u logorima. Problem zakona nije cijena koštanja, jedini problem je istina", kazao je.

"Volio bih da se desi neko čudo, ali nisam ubijeđen u to. Vjerovatno će ovo biti tek jedan od datuma koji se obilježavaju u BiH. Ipak, treba da prevlada razum o potrebi donošenja zakona, ne toliko zbog samih žrtava. Zakon mora imati svoju funkciju, a to je sprečavanje ponavljanja i kažnjavanje odgovornih za zločine u logorima", dodao je.

Mešković kaže da nema zvaničnih podataka o broju žrtava torture, te naglašava da je jedan od ciljeva zakona upravo utvrditi tačan broj.

Prema podacima Saveza logoraša u BiH, tokom rata u BiH bilo je 657 logora kroz koje je prošlo oko 200.000 osoba, ubijeno u logorima oko 30.000, silovano i mučeno oko 25.000 muškaraca i/li žena. Savez logoraša u BiH ima oko 55.000 članova.

Savez logoraša u BiH nizom aktivnosti obilježava danas u Sarajevu Međunarodni dan podrške žrtvama torture (26. juni) i na taj način želi ukazati na iznimno težak položaj žrtava torture - bivših logoraša "koji 20 godina nakon završetka rata u BiH nisu zaštićeni nijednim zakonom u BiH, uskraćena su im i svakodnevno se krše njihova osnovna ljudska prava“.