{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Meron odao počast žrtvama u Uzdolu

F
26.11.2014. u 14:31
0
15
Meron odao počast žrtvama u Uzdolu
0
Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) Theodor Meron danas je u Uzdolu, u općini Prozor, odao počast žrtvama okrutnih i užasnih djela koja su počinjena 14. septembra 1993. godine na mjestu gdje je danas izgrađen Spomenik stradalim u septembru 1993.
Tom prilikom porodicama onih kojima je ovaj spomenik podignut Meron je uputio izraze najdublje sućuti zbog njihovog gubitka.

"Ujedno sam i počaščen i tužan što sam ovdje s vama i želim da naglasim važnost koju spomenici, kao što je ovaj imaju da bi se osiguralo da se tragični događaji koji su se desili u ovoj zajednici kao i u cijelom regionu nikada ne zaborave", rekao je Meron.

Istakao je da suđenja u Tribunalu ne mogu vratiti one koji više nisu sa nama i da će "možda učiniti malo da zacijele rane onih koji su preživjeli".

"Ali, nadam se da će rad Tribunala značajno doprinijeti društvu u kojem će pobijediti vladavina prava, ne samo u ovoj lokalnoj zajednici nego u svim ratom pogođenim zajednicama širom BiH, kako se patnje onih kojima je podignut spomenik ovdje u Uzdolu više nikada ne bi ponovile", kazao je Meron.

Kazo Zelenika, koji je u Uzdolu izgubio svoju obitelj, oca, majku i kćerku, rekao je da su porodice stradalih izgubile povjerenje u sudstvo u BiH.

"Na sastanku s Meronom želimo naglasiti da niko nije odgovarao za žrtve u Uzdolu", rekao je Zelenika.

Ratni zločin u selu Uzdol počinili su pripadnici Armije BiH, pri čemu je ubijeno 29 hrvatskih civila i 12 pripadnika Hrvatskog vijeća obrane.

Također, u okviru trodnevne posjete BiH Meron je danas posjetio logor Čelebići kod Konjica u kojem je od maja do decembra 1992. godine bilo zarobljeno oko 400 logoraša srpske nacionalnosti.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: