Poruka iz Berlina
14

Merkel nakon sastanka sa Zvizdićem: Nema mijenjanja granica na Balkanu

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić sastao se tokom zvanične posjete Saveznoj Republici Njemačkoj s kancelarkom Angelom Merkel, a nakon sastanka je ponovo poručeno da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu i podršku Njemačke.

Merkel je kazala da na Zapadnom Balkanu postoje određene tendencije i da se razgovara o ponovnom mijenjanju granica, što se, prema njenom mišljenju, ne može raditi.

"Evropska perspektiva za sve zemlje Zapadnog Balkana postoji. Bosna i Hercegovina teži da pristupi Evropskoj uniji, zato je morala dati odgovore na stotine pitanja. Ohrabrili smo vladu da da odgovore na dodatna pitanja", kazala je Merkel.

Napomenula je da je članstvo BiH u NATO savezu jedan od prioriteta te zemlje.

"Bosna i Hercegovina se nalazi pred izborom. Reforma izbornog prava, nažalost, do sada nije završena. Venecijanska komisija može predstavljati ključnu podršku", rekla je Merkel.

Dodala je kako će njemačke strana obratiti pažnju na borbu protiv korupcije, organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini te da se to mora ojačati.

"Pravne praznine zato nisu poželjne", poručila je kancelarka Merkel, dodavši da je zbog toga neophodno što prije promijeniti izborno zakonodavstvo i usvojiti krivični zakon.

Prema njenim riječima, Njemačka potpomaže ekonomski napredak BiH, koji je ključan kako bi omladina vidjela svoju perspektivu u toj zemlji.

"Treba korak po korak na svemu tome dalje raditi. Saradnja se mnogo poboljšala zbog Berlinskog procesa. Pitanje nauke, obrazovanja i istraživanja je također od velike važnosti za zemlje Zapadnog Balkana", rekla je Merkel.

Istakla je kako Njemačka ohrabruje sve čelnike zemalja Zapadnog Balkana da nastave tim putem.

"Želimo vam puno uspjeha. Njemačka stoji uz vas", kazala je Merkel.

Napomenula je kako su razgovarali i o temi ilegalnih migracija.

"BiH je prijavila veći broj izbjeglica nego što je bio slučaj prošle godine. To se samo može rješavati zajedno sa susjednim zemljama, Hrvatskom i Srbijom. Njemačka će pružiti podršku. Ilegalne migracije ne mogu biti put kojim će dostići Evropu", zaključila je Merkel.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić je izjavio kako BiH ima četiri prioriteta, a to su NATO integracije, evropske integracije, jačanje pravne države i sigurnosti.

"Bez njemačke inicijative ne bi bilo moguće da se procesi omoguće. Bez Berlinskog procesa ne bi bilo moguće da se govori o integracijama zemalja Zapadnog Balkana... BiH ostaje odlučna da ostane na evropskom putu. U Bosni i Hercegovini ne postoji alternativa za to", poručio je Zvizdić.

Napomenuo je da će brzo dati odgovore na dodatna pitanja i da je moguće ostvarivanje statusa kandidata.

"To vidimo kao jednu od najvažnijih poruka koje BiH šalje", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, aktiviranje MAP-a je također važna poruka za jačanje mira i sigurnosti.

"Svi ekonomski parametri su u porastu. Pred nama se nalaze još brojne reforme koje ćemo u narednom periodu morati da realizujemo. Zahvaljujući Berlinskom procesu je BiH dobila transportnu infrastrukturu od 120 miliona eura", istakao Zvizdić.

Naveo je da je Njemačka jedan od najvažnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH.

"Smatramo da se odnosi na Zapadnom Balkanu moraju zasnivati na poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Granice na Zapadnom Balkanu su riješene", kategoričan je Zvizdić, dodavši da o prekrajanju ne treba da se raspravlja.

"Pitanja sigurnosti su naročito značajna. Tu smo razgovarali o različitim oblastima. Moramo da usvojimo novi krivični zakon koji mora da se usaglasi s međunarodnim standardima kako bismo uspješno mogli da se bavimo borbom protiv kriminala", rekao je Zvizdić.

Na novinarsko pitanje Zvizdić je odgovorio da je Turska uvijek bila iskren partner BiH.