Utvrđene nepravilnosti
23

Menadžment UKC-a Tuzla o revizorskom izvještaju: Činimo sve da poboljšamo usluge

A. K.
Jedna od klinika tuzlanskog UKC-a (Foto: A. K./Klix.ba)
Jedna od klinika tuzlanskog UKC-a (Foto: A. K./Klix.ba)
Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u kojem su utvrđene nepravilnosti. S druge strane, oglasili su se iz te zdravstvene ustanove, navodeći da će izvještaj razmotriti te da čine sve kako bi poboljšali svoje usluge.
Kako smo ranije objavili, Ured za reviziju institucija FBiH objavio je izvještaj o finansijskoj reviziji Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, u kojem su utvrđene nepravilnosti. Između ostalog, nezakonitosti su evidentirane u isplatama plata, a sporna su i zapošljavanja te postupci javnih nabavki.

Ono što se prvenstveno navodi su plate zaposlenih. Kako je napisano u izvještaju, najviša neto plata u prošloj godini iznosila je 7.923 KM i ona je isplaćena pomoćniku direktora tuzlanskog UKC-a, dok je s druge strane najniža bila 660 maraka, a prosječna 1.945 KM.

Na to su se osvrnuli iz tuzlanskog UKC-a, ističući da je aktuelni vršilac dužnosti direktora odmah nakon saznanja da je isplata plate pojedinim pomoćnicima direktora vršena suprotno odluci Upravnog odbora, odnosno da je isplaćivana naknada za rad u dežurstvu i prekovremeni sati, a što nije u skladu sa opisom poslova iz ugovora o radu, ukinuo praksu rada pomoćnika direktora na bolničkim odjelima te plaćanje prekovremenog rada i dežurstava.

"Vezano za navode da su u 2022. godini bila četiri pomoćnika direktora, a u decembru 2022. godine je izmijenjen pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sitematizaciji radnih mjesta, što je rezultiralo imenovanjem pomoćnika direktora za pravne poslove i ljudske resurse, ističemo da je primjenom Statuta JZU UKC Tuzla, definisano radno mjesto pomoćnika direktora za pravne poslove i ljudske resurse i neophodno je bilo uskladiti Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta sa odredbama statuta", kažu iz UKC-a Tuzla.

Iz tuzlanskog UKC-a su se osvrnuli i na revizorske navode da su po osnovu ugovora o djelu angažovani radnici čiji je radni odnos stavljen u mirovanje, a radi se o zastupnicima u Parlamentu FBiH i Skupštini Tuzlanskog kantona.

"Prethodni rukovodioci su zaključivali ugovore o djelu sa radnicima kojima miruje radni odnos. Jedan je bio zastupnik u Parlamentu FBiH, a drugi je obavljao funkciju ministra zdravstva TK. Odmah nakon navedenih saznanja o postupanju prethodnih rukovodilaca ustanove, direktor nije odobrio zaključivanje navedenih ugovora o djelu sa radnicima kojima radni odnos miruje. Ostali ugovori o djelu se provode u skladu sa zakonskim propisima, a odnose se na vanjske saradnike u cilju edukacije zdravstvenog kadra u ustanovi i provođenju kliničkih studija čije finasiranje je iz sredstava naručioca usluga, odnosno sponzora kliničkih istraživanja, što dodatno uvećava matrijalne prihode za ustanovu", kažu iz UKC-a Tuzla.

Kada je riječ o javnim nabavkama, na koje su federalni revizori imali zamjerke, iz tuzlanskog UKC-a navode da je u 2022. godini predviđen plan javnih nabavki za direktne sporazume u iznosu od 600.000 KM.

"Od 1. januara do 30. juna 2022. godine zaključeno je ukupno 59 direktnih sporazuma u iznosu od 217.862,39 KM+PDV, a u periodu od 1. jula do 31. decembra 48 direktnih sporazuma u iznosu od 175.493,56 KM +PDV. U drugoj polovini 2022. godine vršene su nabavke putem direktnih sporazuma samo za nužne i hitne potrebe nabavke lijekova, potrošnog matrijala, održavanja medicinske opreme, hrane. Razlog za provođenje ovih postupaka jeste činjenica naglog povećanja cijena, nestašice na tržištu i nužnim zahtjevima za funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite i ishrane pacijenata u ustanovi", kažu iz UKC-a Tuzla.

Iz UKC-a Tuzla ističu da je za 2023. godinu planirano 105.057,00 KM za nabavke putem direktnih sporazuma, što je značajna razlika u odnosu na prethodnu godinu. Kažu i da su svi postupci javnih nabavki vidljivi na portalu javnih nabavki čime se u potpunosti potvrđuje da se postupci javnih nabavki obavljaju transparentno i u skladu sa zakonskim propisima.

"U predhodnom periodu poduzete su brojne aktivnosti koje imaju za cilj smanjenje gubitka i poboljšavanje pružanja medicinskih usluga pacijentima Tuzlanskog kantona sa tendencijom da se kvalitet usluga kontinuirano podiže na viši nivo o čemu postoje brojni finasijski pokazatelji", naglašavaju iz UKC-a Tuzla.

Preporuke navedene u izvještaju o finansijskoj reviziji Ureda za reviziju institucija FBiH za 2022. godinu će, kako kažu iz UKC-a, biti detaljno analizirane i razmatrane, sa utvrđenim planom otklanjanja svih nedostataka u procesu i organizaciji rada ustanove.