BiH
0

Memorijalni pohod "Marš povratka putem spasa" 25. septembra

FENA
U povodu obilježavanja 18. godišnjice zatvaranja zloglasnog logora "Sušica" u Vlasenici i ove godine će Udruženje "Porodica žrtava rata Vlasenica 1992.-1995." i Medžlis Islamske zajednice Vlasenica organizirati memorijalni pohod pod nazivom "Marš povratka putem spasa", najavljeno je iz Udruženja.

Polazak za sudionike Marša planiran je za 25. septembar iz kladanjske Mjesne zajednice Turalići, a kolona će se kretati do lokaliteta gdje se nalazio logor Sušica.

Maršruta podrazumjeva kretanje putem koji je u ratnom periodu bio jedan od puteva spasa za okupirana ili opkoljena područja podrinjskih općina.

Na toj trasi nalaze se i lokacije dvije masovne grobnice "Ogradice" i "Debelo Brdo" te nekoliko manjih grobnica.

Marš povratka putem spasa je jednodnevni pohod koji je uvršten u program obilježavanja 18. godišnjice stradanja Bošnjaka Podrinja u logoru Sušica.

Kompletan program nosi simboličan naziv "Sušica, Vlasenica 1992-2010".

Pored pješačkog pohoda, planirano je i učenje tevhida za ubijene u proteklom ratu istog dana u vlaseničkoj "Hajrija džamiji".

Nakon proučenog tevhida formirat će se kolona majki koje su izgubile svoje najmilije u logoru "Sušica" i sa gostima krenuti prema lokalitetu logora, gdje će u poslijepodnevnim satima na samom ulazu u logor spojiti se sa kolonom učesnika marša.

Prijevoz za sudionike marša bit će osiguran iz Tuzle i Sarajeva do Turalića, a povratak autobusima je planiran za poslijepodnevne sate 25. septembra.

Iz Udruženja podsjećaju da je kroz logor Sušica u prvim danima ratne 1992. godine prošlo oko 10.000 Bošnjaka pretežno iz općine Vlasenica, ali i ostalih podrinjskih općina, od Goražda do Kalesije.

Kako iz Udruženja navode, zadnja grupa od oko 300 zatočenika je izvedena na obližnju visoravan Ogradice i strijeljana.

Prema podacima organizatora marša, u logoru je ubijeno više od 1.600 ljudi, dok je veliki broj zatočenika bio izložen najgorim maltretiranjima, silovanju, iživljavanju i deportaciji u ostale logore za nesrpski narod, a najprije u Batkoviće. Nerijetko su Bošnjaci izvođeni na ratne linije kao živi štit za djelovanje VRS od Srebrenice do Majevičkih ratnih linija.