|

Memišević: Mladić i Karadžić od haškog suđenja prave cirkusku predstavu

Memišević: Mladić i Karadžić od haškog suđenja prave cirkusku predstavu
2
F
FENA
28.1.2014. u 13:16
46
komentara
2

dijeljenja
Memišević: Mladić i Karadžić od haškog suđenja prave cirkusku predstavu Fadila Memišević
Predsjednica Društva za ugrožene narode (DUN) za BiH Fadila Memišević smatra da je današnje ponašanje Ratka Mladića u haškoj sudnici, gdje se pojavio u svojstvu svjedoka na suđenju Radovanu Karadžiću, "već viđeni scenarij".
"Svim sredstvima se trude da od ovog suda naprave jednu cirkusku predstavu. To smo vidjeli i danas kada je Mladić ušao i rekao da ne može da govori jer je zaboravio zubnu protezu. To je čisto ismijavanje", ocijenila je Memišević u izjavi Agenciji Fena.

Ističe da je ovo samo ponovno ismijavanje žrtava te da Karadžić i Mladić nastavljaju negiranje i minimiziranje onoga što su uradili.

"Oni će ustvari braniti svoj kriminalni projekt, a taj projekt imao je za cilj etničko čišćenje, masovno protjerivanje, masovne deportacije, masovna ubijanja, silovanja, zatvaranja u koncentracione logore. Oni će to sve negirati i isticati da su branili i da su heroji", smatra Memišević.

Naglašava da je Društvo za ugrožene narode, kao organizacija za ljudska prava, slalo zahtjev Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu da ozbiljno razmotri izjave svjedoka Radova Karadžića.

"Svaki svjedok se obično Karadžiću obraća s 'gospodine, predsjedniče'. Karadžić je optuženi ratni zločinac kojim se sudi a ne predsjednik i mi smo tražili da se ta titulatura eliminiše, međutim, Sud nije uradio po našem zahjevu i dalje imamo takvo obraćanje svjedoka", kazala je Memišević.
Prijavi grešku


Komentari (46)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...