{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tahirović: Haški tribunal omogućio holivudsku glumu Karadžića i Mladića

F
28.1.2014. u 14:28
0
4
Tahirović: Haški tribunal omogućio holivudsku glumu Karadžića i Mladića
0
Tahirović: Haški tribunal omogućio holivudsku glumu Karadžića i Mladića
Murat Tahirović (Foto: Slobodna Evropa)
"Haški tribunal je, nažalost, još jednom omogućio holivudsku glumu koju su izveli i Radovan Karadžić i Ratko Mladić", kazao je u izjavi Feni predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović, komentirajući današnje pojavljivanje Ratka Mladića u sudnici Haškog tribunala gdje je trebalo da svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću.
"Sudsko vijeće je to nijemo posmatralo. Oni su bez rješenja. Očito je da je ovo sve bilo pripremljeno i od odbrane Karadžića i Mladića i njihov cilj je bio da izvedu svoj performans i u tome su uspjeli", ustvrdio je Tahirović.

Ocjenjuje da su još jednom ponizili žrtve "do krajnje mjere" te da je još jednom Haški sud pokazao svoju nesposobnost da onemogući ovakvo ponašanje i ponižavanje.

Također, dodaje, Haški sud je pokazao nesposobnost da vodi ovakve procese koji su i politički i u svakom drugom smislu komplikovani, "s obzirom na to da se radi o ljudima koji na sve moguće načine pokušavaju izvrgnuti pravdu i,nažalost, to su scene koje se ponavljaju već duži period, počevši od Šešelja, pa sada i Karadžića i Mladića".

Tahirović naglašava da ne zna kako bi se i na koji način moglo ukazati Tribunalu da mora promijeniti svoju taktiku rada "kad su u pitanju ovakvi ljudi" i jednostavno ih mora prisiliti na određene činjenice, a to je da oni moraju svjedočiti za ono što znaju i o čemu su upoznati.

"Nisam siguran da postoji mogućnost drugačijeg djelovanja osim ovakvih scena kojih će vjerovatno biti kada su u pitanju i Karadžić i Mladić", rekao je Tahirović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: