BiH
4

Mektić: Veliki je rizik od požara u BiH

SRNA
Dragan Mektić (Foto: SRNA)
Dragan Mektić (Foto: SRNA)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da je, prema dokumentu Procjena ugroženosti u BiH, rizik od požara veoma veliki.

"I u novembru smo imali nekoliko većih požara na čijem gašenju smo morali da angažujemo i resurse Oružanih snaga BiH", rekao je Mektić, otvarajući Treću konferenciju Platforme za smanjenje rizika od katastrofa BiH o temi "Požari".

Mektić je podsjetio da je BiH uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu stalnog foruma za razmjenu mišljenja, a s ciljem nalaženja najboljih rješenja za smanjenje rizika od katastrofa u svim oblastima ljudskog djelovanja.

"Politika smanjenja rizika od katastrofa treba da bude prioritet i BiH i lokalne zajednice, sa snažnom institucionalnom osnovom za njenu primjenu, čime se ispunjava osnovni cilj Platforme", istakao je Mektić.

Predstavnica UN za BiH, Srbiju, Makedoniju i Kosovo Doina Bologa konstatovala je da su požari stalni izazov za civilnu zaštitu i vatrogasce, kao i za lokalne zajednice kojima vatrena stihija pravi ogromne štete i predstavlja veliku opasnost za živote i imovinu ljudi.

Ona je istakla snažnu vezu između požara i klimatskih promjena, tim prije jer su suša i toplotni udari, uz ljudski faktor, osnovni uzroci nastajanja požara.

Bologa je pozvala sve nadležne institucije i organizacije da još snažnije, planski i preventivno djeluju na sprečavanju, ne samo požara, nego i svih katastrofa, ali i da razvijaju spremnost na konkretne spasilačke akcije.

Direktor Uprave Civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez naglasio je isključivu nadležnost Republike Srpske u sferi zaštite i spašavanja od požara na teritoriji RS, ističući spremnost za koordinisane akcije s ciljem sprečavanja katastrofa.

"Republika Srpska ima operativne snage za gašenje požara i zakonsku obavezu da izdvaja finansijska sredstva za unapređenje efikasnosti zaštite i spašavanja od požara, dok tu obavezu nemaju institucije BiH", rekao je Elez.

Direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak smatra da bi u Federaciji BiH trebalo pristupiti određenim izmjenama zakona radi prevencije i smanjenja rizika od požara.

Na današnjem skupu raspravljano je i o problemima i izazovima sa kojim se susreću nosioci strukture zaštite i spašavanja od požara.

Skupu su prisustvovali predstavnici nadležnih institucija i organa iz BiH u oblasti zaštite od požara, eksperti, predstavnici međunarodnih institucija i organizacija, ambasada i privatnog sektora.

BiH je 2013. godine uspostavila Platformu za smanjenje rizika od katastrofa u vidu foruma za razmjenu mišljenja koji obuhvata sve faktore društva iz različitih oblasti djelovanja koji će u svom domenu ponuditi najbolja rješenja, s ciljem prevencije i bolje zaštite od katastrofa.

To uključuje usaglašavanje stavova o potrebama djelovanja u smanjenju rizika od katastrofa, procjenu opasnosti, usaglašavanje aktivnosti, podsticanje i postizanje najkvalitetnijeg odgovora na prijetnje i rizike od katastrofa i razvijanje svijesti stanovništva o postojanju opasnosti od prirodnih ili drugih katastrofa.

Održavanje foruma Platforme za smanjenje rizika od katastrofa proizašlo je iz obaveze BiH kao članice UN da djeluje u skladu sa zaključcima Svjetske konferencije o smanjenju rizika od katastrofa UN, održane u januaru u japanskom gradu Kobe.

Ambasada Švicarske u BiH donator je održavanja konferencije.