{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH se oporavila od poplava, ali brojno stanovništvo i dalje je ugroženo

A
13.10.2015. u 14:12
29
5
BiH se oporavila od poplava, ali brojno stanovništvo i dalje je ugroženo
29
Bosna i Hercegovina značajno se oporavila od poplava koje su prije više od godinu dana zahvatile najveće područje zemlje, međutim, brojno stanovništvo i dalje je ugroženo, istaknuto je danas na radionici "Znanje za budućnost" koju su organizovale Ujedinjene nacije (UN) u BiH povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


Današnja radionica, u saradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH uz podršku veleposlanstva Švicarske, organizovana je s ciljem smanjenja rizika od katastrofa što postaje sve važnije pitanje u svijetu. 

BiH nije jedina zemlja koja trpi posljedice poplava. Rezidentna koordinatorica UN-a i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu istakla je da prirodne katastrofe uzrokuju od 250 do 300 milijardi američkih dolara štete svake godine u svijetu.

"Prošlih dana u zemlji je bilo jako puno kiše i bila sam zabrinuta da može doći do novih poplava u BiH. Od prošle godine smo jako puno radili, obnovili smo domove, ceste, bolnice... Puno smo investirali da bi ova zemlja prevaziša katastrofu. Zemlja se oporavila, ali ja sam zabrinuta jer mnogi ljudi su još uvijek ugroženi od poplava. Ima jako puno zgrada na mjestima koja su podložna poplavama i klizištima. Dakle, poplave ostaju istinski rizik. Također, smo ugroženi od šumskih požara, suša i zemljotresa. Svi ti rizici ne moraju dovesti do katastrofa, ali ima stvari koje možemo činiti i možemo spriječiti katastrofe. Treba nam znanja za to", kazala je Sinanoglu.

Prema njenim riječima, neophodno je proširiti pristup katastrofama da bi se takve pojave mogle razumijeti te prevenirati. 

"Sve to zahtjeva investicije, ali nemamo izbora. Nijedna zemlja nije imuna na katastrofe i niko nije toliko bogat da može priuštiti te troškove. Prihvatimo činjenicu da su katastrofe proizvod loših odluka koje su donešene u toku razvoja zemlje. Moramo zato imati razvojni model na državnom nivou i da to bude svačiji zadatak. Moramo smanjiti rizike za naše domove i preduzeća", istakla je Sinanoglu dodajući kako je uloga katastrofa u povećanju siromaštva u svijetu ponovo prepoznata.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija


BiH se tokom 2014. godine susrela sa poplavama i klizištima koje su također, zahvatile i zemlje regije. BiH je, prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, pokazala kako u smislu prevencije i rada civilnih zaštita ne zaostaje za zemljama okruženja.

"Uprkos poteškoćama kojih ima, nastojimo da BiH ne zaostaje za državama regiona i da bude spremna za najveće izazove. Rizik od katastrofa postoji u svakoj zemlji i katastrofe usporavaju održivi razvoj u cjelini. U posljednjih deset godina katastrofe su uzele veliki danak. BiH je zemlja koja je podložna prirodnim ili drugim nesrećama zbog čega Ministarstvo sigurnosti BiH smatra da je smanjenje rizika i uticaja prirodnih ili drugih nesreća jedno od ključnih pitanja sigurnosti zemlje i regiona. Ovo potvrđuju poplave iz prošle godine", kazao je Mektić.

Planove obučavanja i neophodno je, kako ističe, utvrstiti u obrazovne i odgojne sisteme zemlje kako bi prevencija bila prepoznata od porodica do visokoškolskih ustanova.

"Treba jačati mjere prevencije, izgradnju kapaciteta i opremanje struktura zaštite i spašavanje. Ovo je jako važno na nivou lokalne zajednice", zaključio je Mektić.

U toku današnje radionice, učesnici će pored ostalog govoriti o razumijevanju rizika od katastrofa, jačanju struktura upravljanja rizikom katastrofa, investiranju i jačanju pripravnosti u pogledu prirodnih nesreća.

U radionici učestvuju i predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Agencije za vodno područje rijeke Save, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Turske agencije za međunarodnu saradnju i razvoj (TIKA), Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE), EUFOR-a, predstavnici Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), predstavnici ambasada Japana, Egipta, Turske, Velike Britanije i drugi.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: