BiH
127

Mektić: SIPA odbila pomoći u osiguranju dženaze u Srebrenici

Piše: N. N.
Dragan Mektić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić saopćio je danas da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela još 23. juna tražila da im SIPA pomogne u organizaciji dženaze u Potočarima.

Kako je kazao resorni ministar, Direkcija je tražila angažovanje SIPA-e po tri osnova, od kojih je najbitniji da se angažuju dva tima specijalne policije SIPA-e.

"Također, traženo je angažovanje i određenog broj inspektora SIPA-e, kao i tima za kontradiverzionu zaštitu", naveo je Dragan Mektić.

Mektić je rekao da SIPA nikad nije odgovorila na taj zahtjev.

"Oni su to samo ignorisali, nikada nisu odgovorili",rekao je Mektić nakon vanredne sjednice Vijeća ministara BiH.

On je rekao da je bilo i drugih propusta, a da je koordinacija između policijskih agencija bila veoma loša te da je u pojedinim trenucima bilo i svađe među njima.

Poseban problem je bio razmjena informacija između policijskih agencija.

"Također, problem je bila i sama organizacija, odnosno režija komemoracije. Bina za VIP osobe je bila preduboko u masi, a neke stvari su mijenjane u hodu iako nije dobijeno odobrenje od policijskih agencija", dodao je on.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zatražio je formiranje posebnog tijela koje bi vršilo koordinaciju različitih policijskih agencija.