Novi momenti
39

Mektić o novom direktoru SIPA-e: Nema logike da osuđivana osoba bude izabrana

SRNA
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas da će prilikom predlaganja novog direktora Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ići u pravcu da onaj ko je osuđivan ne može biti imenovan.
On je na konferenciji za novinare podsjetio da je Nezavisni odbor, koji sprovodi konkursnu proceduru za izbor novog direktora SIPA-e, budući da aktuelnom direktoru Perici Staniću u novembru ističe mandat, prihvatio kao validne četiri od pet pristiglih prijava.

"Kada je došao intervju, onda su počeli provjeravati nove momente. Nije mi jasno šta se sad provjerava, ali za mene nema logike da direktor SIPA-e može biti čovjek koji je osuđivan za korupciju ili zloupotrebu službenog položaja i ovlaštenja bez obzira što je protekao rok kad mu je kazna brisana", rekao je Mektić i dodao da, po njegovom mišljenju, to mora biti smetnja.

Mektić je naveo i da nakon brisanja iz kaznene evidencije slučaj postoji u operativnoj evidenciji.

Ističući da je Nezavisni odbor nezavisan pri donošenju odluka i da ne može preispitivati njegove odluke, Mektić je objasnio da je njegov posao da kada dobije listu kandidata jednog od njih predoži Vijeću ministara BiH.