BiH
1

Mektić: Državljani BiH koji su se vratili sa ratišta u Siriji i Iraku ozbiljna su prijetnja sigurnosti

SRNA
Dragan Mektić
Dragan Mektić
Od 135 registrovanih državljana BiH koji ilegalno borave na ratištima u Siriji i Iraku, više od 45 ih je poginulo, a pedesetak ih se vratilo u BiH i predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti, izjavio je danas u Sarajevu ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

"Zajedno sa Tužilaštvom BiH radimo na njihovom procesuiranju. Trenutno je podignuto 18 optužnica, a u narednim danima očekujemo još 20. Neki od njih nam se javljaju da bi postigli sporazum o priznanju krivice, o čemu odlučujemo nakon analize - da li BiH od toga ima koristi ili ne", rekao je Mektić.

On je naveo da je parlamentarce iz regiona upoznao sa inicijativom za regionalnu saradnju u borbi protiv terorizma, koja će u okviru Brdo procesa biti prezentovana na ministarskoj konferenciji 17. i 18. aprila u Sloveniji.

Mektić je pozvao parlamentarce iz regiona da podrže ovu inicijativu koja je u vezi sa stvaranjem regionalne mreže, razmjenom sigurnosno–obavještajnih informacija i traženjem zajedničkog odgovora na sve oblike terorističkih prijetnji u regionu.

Prema njegovim riječima, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Austrija i zemlje Skandinavije već su dale podršku inicijativi.

Mektić je danas u Sarajevu bio jedan od govornika na 12. Konferenciji parlamentarnih komisija za evropske integracije zemalja koje su obuhvaćene procesom stabilizacije i pridruživanja Jugoistočne Evrope, čiji je domaćin Zajednička komisija za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjedavajući Komisije Nikola Lovrinović rekao je novinarima da je konferencija održana u tri sesije u okviru kojih je raspravljano o zajedničkom nastupu zemalja regiona ka intenzivnijem ekonomskom razvoju i napretku na putu ka EU, o regionalnom odgovoru na globalni problem terorizma, kao i o implikacijama izbjegličke krize na region.

On je naveo da će danas biti usvojena i politička izjava o ovim temama, koja će medijima biti naknadno saopštena.