BiH
12

Salihović: Na stranim ratištima je 124 državljana BiH

SRNA
Goran Salihović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Goran Salihović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dokumentovanje i procesuiranje državljana BiH koji se vraćaju sa stranih ratišta su u fokusu današnjeg prvog zajedničkog sastanka Udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma u Sarajevu, izjavio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

On je ponovio da povratnici sa stranih ratišta predstavljaju posebno ozbiljnu prijetnju po sigurnost BiH, zbog čega će biti posebno tretirani na sastanku Operativne grupe za borbu protiv terorizma.

"Na zajedničkom sastanku Udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma će biti razmotreni sigurnosni izazovi u borbi protiv terorizma, odnosno, kako da zadokumentujemo i pokrenemo proceduru za lica koja se vraćaju sa stranih ratišta", rekao je Mektić.

On je dodao da će Udarna i operativna grupa za borbu protiv terorizma razmotriti određena pitanja i aktivnosti vezano za paradžemate.

Mektić je naveo da je zaprijećena kazna za one koji se vraćaju sa stranih ratišta do pet godina zatvora, te da se neke presude koje je sud izricao kreću između dvije i tri godine zatvora.

"U određenom momentu treba procijeniti sve okolnosti, činjenice i eventualne informacije koje mogu pomoći u daljoj borbi agencija protiv terorizma. Ako izvučemo nekakvu dodatnu korist u smislu da do kraja rasvjetljavamo situaciju u vezi državljana BiH na stranim ratištima, može to da bude i olakšavajuća okolnost", dodao je Mektić.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović izjavio je novinarima da je specifičnost današnjeg sastanka Udarne grupe za borbu protiv terorizma to što mu prisustvuje i Operativna grupa.

"U ovom momentu možemo reći da imamo 20 optužnica, imamo 30 istraga i imamo 70 osumnjičenih. Oko 70 godina zatvora je do sada izrečeno", naveo je Salihović.

On je iznio podatak da su 124 borca iz BiH na stranim ratištima, od toga 120 na ratištima u Siriji, Iraku i Iranu i četvero u Ukrajini.

"To su egzaktni podaci. Oko 50 ih je poginulo, 49 su se vratili. Od toga više od pola smo procesuirali", naglasio je Salihović.

Glavni tužilac BiH je istakao da se mora raditi na preventivi, te da se na sastanku Udarne i operativne grupe za borbu protiv terorizma pokazuje jedinstvo svih policijskih agencija i Tužilaštva BiH.

"Imamo tendenciju efekata ovog našeg zakona, a to je da je odlazak sveden na minimum. To je stvarno dobra stvar. Imamo kontakte u kojima žele sporazume i to je rezultiralo ovim rezultatima", dodao je Salihović.