Sigurnosni izazov?
46

Mehmedovićeva stranka traži zabranu ulaska u BiH za Aleksandra Vulina zbog izjava o Srbima

N. V.
Nakon posljednjih izjava Aleksandra Vulina u kojima je rekao da je dužnost ove "generacije srpskih političara da ujedine Srbe gdje god žive i da je proces ujedinjenja počeo i da se više ne može zaustaviti", Naprijed poziva nadležne institucije i nivoe BiH da Vulinu zabrani ulazak u BiH.
Takvu odluku može donijeti ministar sigurnosti Nenad Nešić, ali i Obavještajno sigurnosna agencija (OSA). 

"Ta odluka mora biti brza i snažna poruka Vučiću. Znamo ko podržava Vučića iz EU osovine. Svjesni smo da postoje podrške Vučiću unutar određenih krugova u EU, ali mi ne smijemo dopustiti da nas politički maltretiraju i da nasilno nameću svoje interese", rekli su iz Naprijed.

Također, pozivaju Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine da hitno uputi oštru protestnu notu Srbiji, te da istovremeno izrazi svoje nezadovoljstvo Delegaciji EU u BiH.

"Izjave Aleksandra Vulina, podsjećaju na narativ iz vremena Slobodana Miloševića, predstavljaju ozbiljnu prijetnju miru i stabilnosti u regiji. Naoružavanje Srbije i aktiviranje vojnog roka samo dodatno pojačavaju tenzije i podsjećaju nas na tamna vremena iz prošlosti. Pokret Naprijed! BiH apeluje na predstavnike međunarodne zajednice, posebno na Delegaciju EU u BiH, Sattlera i Schmidta da zaštite obraz vlasti na nivou države", poručili su. 

Kažu da "ovakvo političko ižvljavanje i ispunjavanje uslova EU ne idu zajedno, osim ako Delegacija EU u BiH tako misli".

Naša poruka Delegaciji EU u BiH je da se mora jasnije odrediti spram ovakvih izjava i  da bude jasnije  da li ispunjavamo 14 uslova za EU ili za Veliku Srbiju, Veliku Hrvatsku i srpske i hrvatske sv(ij)etove. Potpuno je jasno da su ovakve izjave poput Vulinove sračunate da budu pomoć poziciji Dodika i RS u domaćim pregovorima ali i u odnosima sa predstavnicima međuanrodne zajednice, ali je prilično bijedno i licemjerno dopuštati političko maltretiranje BiH od strane susjeda, posebno političko maltretiranje Bošnjaka ovakvim ucjenama kako bi susjedi ostvarili svoje interese u BiH", kazali su oni.