{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke obavještajne službe

F
12.7.2015. u 14:56
533
Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke obavještajne službe
533
Mehmedović: Sigurnosnim sistemom u BiH upravljaju velikosrpske i četničke obavještajne službe
Šemsudin Mehmedović (Foto: Klix.ba)
Jučerašnji napad na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića na obilježavanju 20 godina genocida koji je počinila Vojska Republike Srpske (RS,) Policija RS-a, uz znanje i odobravanje Srbije, još jedan je dokaz da sigurnosnim sistemom i situacijom u Bosni i Hercegovini upravljaju velikosrpske i četničke policijsko-obavještajne strukture, kazao je zastupnik i član komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne Skupštine BiH (PSBiH) Šemsudin Mehmedović.
Po njegovim riječima, jučer je pred očima javnosti i cijelog svijeta demonstrirana snaga tih struktura, kao i njihova spremnost do kojih granica mogu ići.

"Zahvaljujući policijskim strukturama RS-a i Agencije za istragu i zaštitu BiH (SIPA), kojima upravljaju kadrovi koji nikada nisu prestali provoditi velikosrpsku politiku, temeljenu na genocidu, skup dostojanstva i boli žrtava genocida, kojima su se došli pokloniti najveći svjetski i evropski državnici, pretvoren je u jednom trenutku u svoju suprotnost", rekao je Mehmedović.

Ovo je, ističe, ujedno i trenutno najveća sigurnosna opasnost po slobodu i demokratske tekovine u Evropi, tim više jer ove strukture upravljaju sigurnosnim sistemom jedne evropske države.

"Dodamo li ovome još 30.000 naoružanih četnika koji baštine i provode, fašističku ideologiju "Ravnogorskog četničkog pokreta" iz Drugog svjetskog rata koji je bio na strani nacističke Njemačke i fašističke Italije, ozbiljnost prijetnji ovih struktura po sigurnost u Evropi još je veća", rekao je Mehmedović.

On je mišljenja da je jasno da ove strukture imaju u svojim rukama u ovom trenutku kompletan sigurnosni mehanizam u BiH i da na samo jedan poziv iz Moskve mogu zapaliti ratni požar jednostavnije i opasnije nego ruski separatisti u Ukrajini.

Upozorio je da je krajnje vrijeme da se ovom pitanju posveti ozbiljna pažnja.

Naglasio je da je od ogromnog značaja da se, zarad očuvanja mira, slobode i tekovina demokratije u cijeloj Evropi, u političkoj eliminaciji i onesposobljavanju velikosrpskih sigurnosnih struktura u BiH, i njihovom privođenju pravdi, uključe predstavnici međunarodne zajednice i države predvodnice demokratije u Evropi i svijetu kao što su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Francuska, ali i bh. patriotski orijentirani političari, kao i organi gonjenja i Tužilaštvo BiH.

"Inače, na žalost, sve je moguće, pa čak i novi 'ukrajinski scenarij' u ovom dijelu Evrope, nakon onoga što se desilo jučer u Memorijalnom centru u Potočarima na obilježavanju 20 godina genocida na Bošnjacima Istočne Bosne. Propusti koje su jučer napravile sigurnosne službe nisu slučajni, već jasno planirani da bi se postigao cilj…od krivca napraviti žrtvu, a fokus domaće i, naročito, svjetske javnosti, s obilježavanja 20 godina genocida, prebaciti na planski insceniran napad na Vučića", rekao je Mehmedović.

On smatra da izjava ministra Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS-a potvrđuje problematičnost sigurnosnog sistema u BiH.

"Poslati naoružane i nepoznate ljude u masu koju je lako okrenuti u željenom pravcu, provesti sigurnosno rizičnu osobu kroz kordon mase, ne obavijestiti zadužene za sigurnost osoblja koje se obezbjeđuje, jeste podrivanje sigurnosnog sistema BiH i rizikovanje sigurnosti prisutnih na jučerašnjem skupu podgrijanom emocijama", kazao je.

Ipak se, kako je istakao, očekuje akcija od ministra sigurnosti i Vijeća ministara BiH te da odgovorni moraju biti smijenjeni i, na temelju propusta, otklonjeni uočeni nedostaci u obezbjeđivanju ovog skupa.

Posljedice su, smatra, mogle biti katastrofalne po BiH, jer se prethodno vodila snažna kampanja i diplomatska ofanziva za i protiv podrške Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, tako da su svi predstavnici zemalja koje su bile na strani istine o genocidu u Srebrenici, bili izloženi sigurnosnom riziku.

Zaključio je da je samo razum i poziv reisu-l-uleme očuvao dostojanstvo skupa i spriječio eskalaciju problema. Osudio je ponašanje Vučića u prethodnim danima i svih odgovornih za sigurnosne propuste, kao i zloupotrebu "ovog veličanstvenog skupa u politikantske svrhe od strane centara moći iz Srbije te dovođenje BiH na ivicu sukoba i u kontekst odnosa velikih sila."

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: