BiH
165

Mehmedović: Pozitivan ambijent u Srebrenici nije trebalo kvariti incidentima

Piše: Er. M.
Šemsudin Mehmedović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Šemsudin Mehmedović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon napada na srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u Memorijalnom centru Potočari, stavovi učesnika obilježavanja 20. godišnjice genocida su podijeljeni.

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Šemsudin Mehmedović kazao je za Klix.ba da je Vučić postigao upravo ono što je želio.

"Postigao je zadovoljstvo onih koji su došli da mu kažu u lice ono što su rekli izviždavanjem. Nažalost to će koštati BiH i naš narod, jer zamislite samo kako će posjetitelji koji su danas došli u Potočare reagovati na ovo. Bošnjaci koji žive na ovim prostorima sigurno će nakon ovog biti izloženi ispadima ekstremista iz reda srpskog naroda", kazao je Mehmedović.

On je dodao da je ovo bila prilika da se na dostojanstven način obilježi 20. godina od genocida u Srebrenici.

"Veliki broj predstavnika međunarodne zajednica danas je jasno i glasno osudio genocid u Srebrenici. Nismo trebali taj pozitivan ambijent kvariti incidentima", rekao je Mehmedović.

Mehmedović se ipak nada da će pažnja svjetske javnosti biti usmjerena na obilježavanje 20. godišnjice genocida u Srebrenicu, a ne na incidentu sa srbijanskim premijerom.

Muftija Nedžad Grabus (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Muftija Nedžad Grabus (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)

Ljubljanski muftija Nedžad Grabus kazao je da je u toku dešavanja incidenta bio prisutan u prvom dijelu, te da ne može davati nikakve komentare vezane za napad na Aleksandra Vučića.

"Žao mi je što se Srebrenica koristi za jedno veliko licemjerstvo kada obilježavamo godišnjicu", rekao je Grabus.

Hatidža Mehmedović iz Udruženja "Majke Srebrenice" rekla je kako je Vučić prije posjete Potočarima trebao odmjeriti svoje riječi.

"Trebao je odmjeriti riječi kada je govorio o Naseru Oriću i Nacrtu rezolucije o Srebrenici koja nije usvojena u Vijeću sigurnosti UN-a. Rezolucijom se kopalo po živim ranama", kazala je Mehmedović.

Hatidža Mehmedović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Hatidža Mehmedović (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)