|

Mehanizam koordinacije na djelu ili ne: Javnost ne zanimaju mali iskoraci već konkretni potezi

Mehanizam koordinacije na djelu ili ne: Javnost ne zanimaju mali iskoraci već konkretni potezi
1
Piše: A. B.
15.3.2017. u 12:15
34
komentara
1

dijeljenja
Mehanizam koordinacije na djelu ili ne: Javnost ne zanimaju mali iskoraci već konkretni potezi Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Predstavnici izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini jučer su nakon sastanka u Istočnom Sarajevu izjavili kako mehanizam koordinacije konačno može profunkcionirati s obzirom na to da su usvojeni poslovnici za sva radna tijela. Prema riječima naših sagovornika iz javnog i političkog mnijenja, javnost u Bosni i Hercegovini ne trebaju zanimati mali iskoraci na putu ka Evropskoj uniji (EU), već konkretni potezi na djelu.
Evropska unija je bila nekorektna prema BiH i njenom približavanju ka evropskim integracijama, smatra zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Sadik Ahmetović koji za Klix.ba kaže da je skeptičan kada je riječ o najavi o konačnom funkcioniranju mehanizma koordinacije.

"Riječ je o velikom tijelu koje ne daje nadu da može odgovoriti procedurama i političkim stavovima koje dolaze kada je riječ o putu BiH ka EU. I dalje mislim da je EU , kao što je to radila i u drugim zemljama, trebala i morala naložiti BiH da donese izmjene i dopune zakona o Vijeću ministara i kroz instituciju države BiH donositi odluke koje su sada smještene u koordinaciju koja je van institucija. Ovakav politički ambijent može biti samo prepreka evropskom putu BiH", kazao je Ahmetović.

Smatra kako se EU ponijela veoma nekorektno prema BiH te se plaši da ovakav sistem ne bude sistem ne preuzme ingerencije Vijeća ministara BiH i time još više , kako je kazao, raščlani ovo državno tijelo.

"Vrijeme koje je pred nama će pokazati stvarne namjere EU i onih koji su tražili da BiH na ovakav način prolazi na put dio pridruživanja. Skeptičan sam i mislim da u procesu pridruživanja BiH treba ličiti na evropske zemlje, a ovo što je sada na političkoj sceni nije ono što smo imali u prethodnom periodu. Mislim da ovo sve vodi ka dezintegraciji, a ne integraciji BiH", istakao je Ahmetović.

Državni premijer Denis Zvizdić i entitetski premijeri Fadil Novalić i Željka Cvijanović nakon jučerašnjeg sastanka su kazali da je mehanizam koordinacije prikazan na djelu jer su formirane 33 radne grupe koje će pripremati odgovore na Upitnik Evropske komisije (EK).

Potpredsjednik Republike Srpske (RS) Ramiz Salkić za Klix.ba kaže da je BiH jedino prestao put ka EU te da nema drugog izlaza.

"Nadam se da će mehanizam koordinacije profunkcionirati jer nemamo alternative. Nama je put u EU jedini put kojim trebamo ići i mehanizam koordinacije treba funkcionirati kako bismo ispunili svoju obavezu u smislu popunjavanja Upitnika EK. Ako je tačno da su se vlasti entiteta, mislim na RS, zaista opredijelile da ispunjavaju te uvjete, onda je to dobro. Međutim, i ranije smo imali određene dogovore, koji bi uvijek na kraju propali i pokazali se kao neefikasni. Ostaje da vlasti u BiH svoja obećanja pokažu na djelu“, smatra Salkić.

Za naš portal ranije su iz Direkcije za evropske integracije BiH kazali da odluka o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH predviđa interinstitucionalna tijela, odnosno radne grupe, Komisiju za evropske integracije, ministarske konferencije i Kolegij za evropske integracije.

Iako bi mehanizam koordinacije trebao omogućiti BiH da govori jednim glasom pred institucijama EU, politički analitičar Adnan Huskić pojašnjava da je veoma interesantna činjenica da postoji tolika razlika između lidera stranaka i svega onoga što rade premijeri entiteta.

"Postoji serija tijela koja je predviđena za uspostavljanje mehanizma koordinacije i mislim da se s detaljima svega ovoga što se sada dešava, javnost ne treba da zamajavati. Narod ne zanima da li će biti dogovora i da li funkcionira mehanizam, dosta smo se naslušali šta on podrazumijeva i na koji način će funkcionirati, ko mora biti prisutan na sastancima. Ne želimo debate ni rasprava u vezi s tim. Narod samo treba biti obaviješten kada mehanizam konačno profunkcionira i sada se postavlja pitanje šta konkretno to znači", kazao je Huskić.

Stava je da pred EU nećemo moći govoriti jednim glasom jer u posljednje vrijeme političari mnogo pričaju, a malo rade.

"Treba nam koordinacijski mehanizam u praksi i da konačno kažemo - da, to je to. Zašto više smaraju ljude sa sličnim stvarima, radi li ili ne radi, odgovaramo li na Upitnik EK ili ne. Ako ne rade, neka nam kažu da ne rade. Šta znači oformili smo tim ljudi, radna tijela, šta ste konkretno uradili?", pita se politički analitičar Huskić.

Javnosti u BiH nikada do kraja nije pojašnjeno šta zapravo predstavlja efikasno funkcioniranje mehanizma koordinacije i zašto je njegovo uspostavljanje ključ za evropskim integracijama BiH. Većina osoba iz političkog miljea smatra da će prvi korak neefikasnog mehanizma koordinacije biti na djelu kada se počne odgovarati na pitanja iz Upitnika EK.
Prijavi grešku


Komentari (34)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...