|

Međureligijsko vijeće oštro osudilo napad na Salihbegović džamiju

Međureligijsko vijeće oštro osudilo napad na Salihbegović džamiju
18
Klix.ba
28.1.2015. u 11:39
49
komentara
18

dijeljenja
Međureligijsko vijeće najoštrije je osudilo posljednji vandalski napad na Salihbegović džamiju u Bijeljini koji se desio u noći sa subote na nedjelju, 25. januara ove godine, kada su još uvijek neidentifikovani počinioci kamenicama i ciglama razbili šest prozora na ovom vjerskom objektu.
Salihbegović džamija Salihbegović džamija
Salihbegović džamija je, inače, u završnoj fazi obnove i do sada je više puta bila meta napada huligana.

Međureligijsko vijeće u BiH već više od četiri godine vrši evidenciju napada na vjerske objekte i zalaže se za bolju zaštitu istih.

"U našem zadnjem izvještaju smo naglasili da su napadi na vjerske objekte još uvijek česti i da je osnovni problem nedovoljno strogo kažnjavanje počinitelja napada. Od presudne je važnosti da se počinioci identifikuju i da se strogo kazne. Malim novčanim kaznama i uslovnim osudama neće se postići preventivno djelovanje na buduće počinioce. Vjerski objekti se smatraju simbolima određene crkve ili vjerske zajednice i svaki napad na vjerski objekat može se doživjeti kao napad na cijelu zajednicu. Ovo pitanje je pogotovo osjetljivo kada je napadnuta zajednica manjina u određenom području. S tim u vezi, a imajući u obziru pojačan intenzivitet napada na vjerske objekte u posljednjem periodu, pozivamo sve nadležne institucije da ovim predmetima prilaze hitno i s posebnom pažnjom", navodi se u saopćenju.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...