|

Međureligijsko vijeće BiH osudilo napad na crkvu u Visokom

Međureligijsko vijeće BiH osudilo napad na crkvu u Visokom
22
S
SRNA
22.1.2015. u 14:27
28
komentara
22

dijeljenja
Međureligijsko vijeće BiH osudilo napad na crkvu u Visokom Foto: FENA
Međureligijsko vijeće BiH primilo je prijavu o napadu na crkvu Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, kada su nepoznati počinioci ispisali uvredljive grafite po zidovima, razbili prozor, a inventar uništili i razbacali.
U okviru projekta "Monitoring napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za vjerske zajednice i crkve u BiH" članovi Međureligijskog vijeća BiH planiraju da posjete ovu crkvu i zajednički osude ovaj vandalski čin, u ponedjeljak, 26. januara.

"Vjerujemo da ćemo zajedničkim naporima predstavnika crkava i vjerskih zajednica, kao i predstavnika nadležnih organa vlasti obezbijediti bolju zaštitu svih vjerskih objekata širom BiH", navodi se u saopštenju Međureligijskog vijeća BiH.

Crkva Svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, u noći sa utorka na srijedu, 20. na 21. januar, bila je meta vandalskih napada.

Paroh i starješina te crkve Marko Jakovljević potvrdio je Srni da su na zidovima pomoćnih objekata pravoslavne crkve u srijedu osvanuli grafiti vulgarnog i uvredljivog sadržaja.
Prijavi grešku


Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...