{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zidovi pravoslavne crkve u Visokom išarani grafitima

F
22.1.2015. u 10:53
225
219
Zidovi pravoslavne crkve u Visokom išarani grafitima
225
Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, u noći s utorka na srijedu je bila meta vandalskih napada.
Na vanjskim zidovima pomoćnih objekata pravoslavne crkve, u srijedu su osvanuli grafiti uvredljivog sadržaja.

Paroh i starješina te crkve Marko Jakovljević kazao je danas Feni da je policija uradila uviđaj, a da prve informacije pokazuju da su u crkvu provalila djeca sudeći po otiscima stopala.

"Međutim, sigurno djeca nisu mogla pisati grafite, to su uradile starije osobe", rekao je Jakovljević te dodao da je vjerovatno bilo više grupa s obzirom na natpise simbola i grbova više navijačkih skupina.

Nepoznate osobe u crkvu su ušle kroz prozor i razbacale stvari koje su se nalazile u oltaru.

Jakovljević je istakao da ništa nisu ukrali i da im je cilj bio samo nanijeti štetu.

Uviđaj je obavila Policijska uprava Visoko, a Služba Civilne zaštite općine Visoko očistila je grafite i izvršila sanaciju nastale štete.

U saradnji s Elektrodistribucijom Zenica poslovnica Visoko, dogovoreno je dodatno osvjetljenje objekata koje će finansirati Općina Visoko.

Crkva svetog velikomučenika Prokopija u Visokom proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 8. marta 2004. godine.

Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog naslijeđa koje čini 18 ikona.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: