{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: BiH svijetli narandžasto

24.11.2015. u 21:31
628
2
Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama i djevojčicama: BiH svijetli narandžasto
628
Nasilje nad ženama i djevojčicama jedan je od najčešćih vidova kršenja ljudskih prava i jasna je potvrda neravnopravnosti žena i muškaraca. U Bosni i Hercegovini 52 posto žena pretrpjelo je neku vrstu nasilja, a globalno gledano, jedna od tri žene će doživjeti fizičko ili seksualno nasilje u nekom trenutku svog života - uglavnom od intimnog partnera.
Žene bivaju zlostavljane u svojim domovima, maltretirane na ulicama, uznemiravane na internetu. Podaci pokazuju da je polovina žena ubijenih u 2012. godini umrla zbog povreda koje su im nanijeli intimni partneri ili članovi porodice.

Nasilje ipak može biti spriječeno, a ove godine, u cilju obilježavanja 25. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, UN Women u Bosni i Hercegovini u saradnji s UNESCO-om i drugim partnerima pokrenuo je narandžastu akciju u cilju podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja. Narandžastu boju, kao optimističnu i svijetlu boju, odredio je generalni sekretar Ujedinjenih naroda kao simbol kampanje 16 dana aktivizma za eliminaciju rodno zasnovanog nasilja.

S ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, monumentalne zgrade u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru i Travniku u noći sa 24. na 25. novembar osvijetljene su u narandžasto. Vijećnica, Zemaljski muzej, Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Banski dvori i Gradska uprava u Banjoj Luci, Gimnazija u Mostaru, Travnička tvrđava, Kuća Ive Andrića i Zavičajni muzej u Travniku samo su neke od građevina koje u narandžastom svijetlu podsjećaju da je nasilje nad ženama i djevojčicama problem svakog društva.

Na ovaj način Bosna i Hercegovina se pridružila globalnoj kampanji i njene građevine će se naći rame uz rame sa brojnim svjetskim znamenitostima, poput Nijagarinih vodopada i ruševinama Petre u Jordanu.

UN Women u Bosni i Hercegovini u saradnji sa mrežom institucionalnih mehanizama za rodna pitanja u provodi nekoliko programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, pruža podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, te podršku borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: