|

Narandžasti dan: Bh. društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja

Narandžasti dan: Bh. društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja
170
Klix.ba
24.11.2015. u 14:01
17
komentara
170

dijeljenja
Narandžasti dan: Bh. društvo mora stati iza žena i djevojčica koje su žrtve nasilja Foto: Ilustracija
Svaki 25. u mjesecu obilježava se kao Narandžasti dan – dan borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Institut za razvoj mladih KULT, uz podršku Ambasade SAD-a u BiH, postavit će izložbu akademske slikarice Emine Kujundžić u Importanne centar u Sarajevu, koja ima za cilj da podigne svijest bh. građana o ovom problemu o kojem se rijetko govori.
Svaka peta žena u Bosni i Hercegovini tokom svog života, proživjela je neki oblik nasilja. Majke, sestre, supruge i kćerke nerijetko svakodnevno trpe nasilje o kojem, najčešće uopće ne govore. To je poražavajuća činjenica s kojom se u koštac treba uhvatiti cjelokupno bh. društvo. 51,1% ukupnog bh. društva čine žene. Ipak, rodna ravnopravnost izostaje. Upravo to – rodna nejednakost korijen je nasilja kojeg je u Bosni i Hercegovini mnogo. Prema podacima Agencije za ravnopravnost polova, 52,8% žena je od svoje petnaeste godine pretrpjelo neki oblik nasilja. Mada određeni statistički podaci postoje, o pravim brojkama teško je govoriti. Mnogo je veći broj slučajeva koji ostaju neprijavljeni, tvrdi Mirela Ajanović iz Instituta za razvoj mladih KULT.

"Živimo u društvu u kojem je sramota reći da si žrtva nasilja. Živimo u društvu u kojem žene osjećaju da su primorane šutjeti i što je još gore trpjeti nasilje. Porodica je, nažalost, mjesto gdje su mnoge žene i djevojčice žrtve. Zato na Narandžasti dan želimo ukazati na ovaj problem. Ženama poručiti da ne moraju biti same, a društvu da mora stajati iza žrtava nasilja", istakla je Ajanović.

U Bosni i Hercegovini postoji nekoliko zakona, na državnom nivou i na nivou entiteta, koji uređuju ovu oblast. Uspostavljeno je i devet sigurnih kuća i SOS telefonske linije koje su besplatne i povjerljive.

"Želimo ohrabriti žene da potraže pomoć. Posebnu snagu našoj inicijativi daje činjenica da se istoga dana i na isti simboličan način, kampanja protiv nasilja provodi u cijelome svijetu, zahvaljujući Global UNiTE omladinskoj mreži, čija je Institut članica. Institut za razvoj mladih KULT o problemu nasilja nad ženama i djevojčicama govorit će svakoga dana. Narednih mjeseci na Narandžasti dan radit ćemo kampanje slične ovoj jer nijedna žena ne smije biti žrtva nasilja", zaključila je Ajanović.

Generalni sekretar UN-a proglasio je svaki 25. u mjesecu Narandžastim danom (Orange Day), kao dan podsjećanja na važnost prevencije, sprečavanja i sankcionisanja nasilja nad ženama i djevojčicama.
Prijavi grešku


Komentari (17)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...