BiH
1

16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

Klix.ba
Osoblje Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, i pridružuje se kampanji "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" s ciljem podizanja svijesti o ovom pitanju.

"Nasilje nad ženama i djevojkama predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika kršenja ljudskih prava. Iskusila ga je svaka treća žena u svijetu, bez obzira na njezinu etničku ili vjersku pripadnost ili obrazovanje. Za nasilje nema opravdanja niti izgovora za nas da i dalje ostajemo slijepi na patnje žena", istaknuo je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU.

"Aktivnosti na sprečavanju i eliminaciji rodno zasnovanog nasilja jesu odgovornost svakog pojedinca, civilnog društva i vlasti širom svijeta a također ostaju i prioritet EU. Moramo raditi kako bismo ženama osigurali pristup ekonomskim prilikama i njihovo ravnopravno učešće u javnom životu, te ukinuti zakone i prakse koji ih i dalje diskriminiraju i osigurati da su domovi, radna mjesta, ulice i škole bezbjedne za žene i djevojčice. U tome možemo biti uspješni samo ako ovaj cilj postavimo kao prioritet i udružimo napore na njegovom ostvarivanju".

EU je pomogla Bosni i Hercegovini kroz niz programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, kao i izgradnje mira i pomirenja. Kroz Instrument za stabilnost, EU trenutno finansira projekat u vrijednosti od 1,7 miliona eura kako bi se osigurao pristup pravdi za svjedoke i žrtve kroz jačanje mreže podrške svjedocima u cijeloj zemlji. EU također podržava pripremu nove regionalne intervencije u oblasti rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, a koji će provoditi UN Women, zahvaljujući sredstvima EU u vrijednosti od oko 4,5 miliona eura.

Večeras će zgrada Evropske unije u Sarajevu biti osvijetljena narandžastom bojom, kao znak podrške UN-ovoj kampanji "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".