{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja

24.11.2015. u 14:31
1
3
16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja
1
Osoblje Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. novembar, i pridružuje se kampanji "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja" s ciljem podizanja svijesti o ovom pitanju.
"Nasilje nad ženama i djevojkama predstavlja jedan od najozbiljnijih oblika kršenja ljudskih prava. Iskusila ga je svaka treća žena u svijetu, bez obzira na njezinu etničku ili vjersku pripadnost ili obrazovanje. Za nasilje nema opravdanja niti izgovora za nas da i dalje ostajemo slijepi na patnje žena", istaknuo je ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU.

"Aktivnosti na sprečavanju i eliminaciji rodno zasnovanog nasilja jesu odgovornost svakog pojedinca, civilnog društva i vlasti širom svijeta a također ostaju i prioritet EU. Moramo raditi kako bismo ženama osigurali pristup ekonomskim prilikama i njihovo ravnopravno učešće u javnom životu, te ukinuti zakone i prakse koji ih i dalje diskriminiraju i osigurati da su domovi, radna mjesta, ulice i škole bezbjedne za žene i djevojčice. U tome možemo biti uspješni samo ako ovaj cilj postavimo kao prioritet i udružimo napore na njegovom ostvarivanju".

EU je pomogla Bosni i Hercegovini kroz niz programa s fokusom na poštivanje prava žena i rodne ravnopravnosti, podršku žrtvama seksualnog nasilja i silovanja za vrijeme rata, kao i izgradnje mira i pomirenja. Kroz Instrument za stabilnost, EU trenutno finansira projekat u vrijednosti od 1,7 miliona eura kako bi se osigurao pristup pravdi za svjedoke i žrtve kroz jačanje mreže podrške svjedocima u cijeloj zemlji. EU također podržava pripremu nove regionalne intervencije u oblasti rodne ravnopravnosti u zemljama Zapadnog Balkana i Turske, a koji će provoditi UN Women, zahvaljujući sredstvima EU u vrijednosti od oko 4,5 miliona eura.

Večeras će zgrada Evropske unije u Sarajevu biti osvijetljena narandžastom bojom, kao znak podrške UN-ovoj kampanji "16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: