Međunarodni dan djece oboljele od raka: Bodrimo male heroje i sjećajmo se onih koji više nisu s nama

Piše: M. N./Klix.ba
15.2.2019. u 11:36
15
11
Međunarodni dan djece oboljele od raka: Bodrimo male heroje i sjećajmo se onih koji više nisu s nama
15
Međunarodni dan djece oboljele od raka: Bodrimo male heroje i sjećajmo se onih koji više nisu s nama Foto: Klix.ba
Svake tri minute jedan mali heroj na svijetu izgubi bitku s rakom iako bi više od 80 posto oboljele djece moglo preživjeti ukoliko bi imali adekvatno liječenje. Obaveza svih država je učiniti sve da ova djeca imaju pristup potrebnim lijekovima i tretmanima. Ovogodišnji moto obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od raka je "Nema više boli, nema više gubitaka".
Prema podacima International Childhood Cancera, više od 300.000 djece do 19 godina u svijetu ima dijagnosticiran neki oblik raka, a njih osam od 10 živi u zemljama s niskim ili srednjim standardom, gdje je procent preživljavanja 20 posto.

U Bosni i Hercegovini godišnje oboli blizu 100 djece. Najčešći karcinomi koji se javljaju kod najmlađih pacijenata su maligna neoplazma limfoidnog tkiva, karcinom usne i usne šupljine, digestivnog trakta i kostiju. Procent izlječenja je između 80 i 85 posto.Na ovaj dan odaje se počast svim malim herojima koji su izgubili bitku, ali i onima koji se bore ili koji su se već izborili i pobijedili. Na ovaj dan slavi se život i šalje poruka najmlađima da smo uz njih i da ih podržavamo na njihovom putu ka ozdravljenju. Ovaj dan je ujedno prilika da se ponovo apeluje na nadležne da olakšaju svoj djeci i njihovim roditeljima pristup liječenju, kao i nabavku potrebnih lijekova.

U Cinestaru u Tuzli danas će u 16 sati biti održana premijera filma "Velika bijela kuća" koji su radile MladiCe BiH (djeca koja su pobijedila rak), dok će u nedjelju, 17. februara, biti organizovana svečana akademija u Hotelu Grand u Sarajevu. Dan ranije vrijedni volonteri Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka su pravili zlatne vrpce - simbol borbe protiv dječijeg raka, koje će biti podijeljene tokom dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: