Srce za djecu oboljelu od raka: U procesu liječenja važna podrška

F
FENA
17.2.2019. u 14:51
379
4
Srce za djecu oboljelu od raka: U procesu liječenja važna podrška
379
1/10 Foto: M.O./Klix.ba
2/10 Foto: M.O./Klix.ba
3/10 Foto: M.O./Klix.ba
4/10 Foto: M.O./Klix.ba
5/10 Foto: M.O./Klix.ba
6/10 Foto: M.O./Klix.ba
7/10 Foto: M.O./Klix.ba
8/10 Foto: M.O./Klix.ba
9/10 Foto: M.O./Klix.ba
10/10 Foto: M.O./Klix.ba
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" okupilo je danas u Sarajevu, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka, članove, volontere, partnere i ostale prijatelje na skupu kojim su još jednom slavili život, istaknuli važnost stručne podrške u procesu liječenja, a bila je to prilika da se prisjete i onih koji su nažalost izgubili bitku sa životom.
Predsjednik Udruženja Fikret Kubat u izjavi novinarima istaknuo je da je procent izlječenja oko 80 posto, kod leukemija čak i veći. Kaže da je to ohrabrujuće. Naglašava i uvjete u Roditeljskoj kući u kojoj borave djeca i članovi njihove porodice tokom liječenja.

"Cilj je da imamo manje gubitaka, manje boli, a Roditeljska kuća upravo tome doprinosi. Možemo biti ponosni što je taj objekt u krugu Pedijatrijske klinike i da besplatno pruža razne vrste usluga (od smještaja, psihosocijalne i pedagoške podrške …). Svi smo mi njihova podrška. Ipak, prisjećamo se i djece koja su izgubila bitku. Oni su i dalje naši heroji, a njihovi roditelji zaslužuju punu podršku Udruženja ali i cijelog društva", istaknuo je.

Kaže da su pokrenuli inicijativu da jedan takav objekt bude izgrađen i u Tuzli. Očekuje podršku i za taj projekt te da će i djeca koja tu budu smještena za vrijeme liječenja imati iste uvjete baš kao i ona u Sarajevu. Kapacitet Roditeljske kuće u Sarajevu je deset apartmana, a roditeljska kuća u Tuzli trebalo bi da ima pet apartmana.

Dvedesetogodišnja Lamija Adilović prošla je proces liječenja koje je trajalo dugo i bilo jako bolno. Međutim, uz podršku obitelji i prijatelja te vlastitom voljom i snagom pobijedila je opaku bolest.

Ona je danas članica grupe mladih liječenih od raka - MladiCa, koja djeluje u okviru Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka". Oboljeloj djeci poručuje da budu jaki, bolest shvate kao "iskušenje kroz koje moraju da prođu“, a da iz te bitke izađu kao pobjednici "jer izlječenje je moguće“.

U izjavi novinarima prisjeća se i nemilih situacija na koje je nailazila u toku školovanja i nerazumijevanje pojedinih profesora.

"Naravno, čast izuzecima. Bitna je pozitivna strana priče, oni ljudi koji razumiju", naglasila je.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara, a ovogodišnji moto je "Nema više boli, nema više gubitaka".

Istim povodom ranije je u Tuzli prikazan film "Velika bijela kuća". U tom dokumentarnom filmu djeca, na osnovu vlastitog životnog iskustva, diskutiraju o optimizmu, motivaciji, planovima u ostvarenju svojih snova, sad i prije opasne bolesti koju su preživjeli.

Film je autorski rad članova grupe mladih liječenih od raka - MladiCa, i njihovog mentora Zorana Ćatića. Urađen je isključivo volonterskim radom i velikim entuzijazmom.

"Na ovaj način željeli su pokazati da neprestano moramo tražiti nove načine da mladi javno govore o problemima. Film istovremeno ukazuje i na mogućnosti za rješavanje tih problema", ističu iz Udruženja "Srce za djecu oboljelu od raka".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (4)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: