Vrijedna 700.000 KM
47

U Tuzli će se graditi roditeljska kuća za djecu oboljelu od raka

Piše: A. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Izgradnja roditeljske kuće za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja počet će polovinom godine u kompleksu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Vrijednost objekta veličine 400 kvadratnih metara iznosit će okvirno 700.000 KM, a u funkciji bi trebalo da bude 2020. godine.

Informacija o izgradnji Roditeljske kuće objelodanjena je na Međunarodni dan djece oboljele od raka koji je danas uz određene aktivnosti obilježen na području Tuzle.

Roditeljska kuća pružit će kontinuirani smještaj za djecu oboljelu od raka i njihove porodice, a inicijator ovog projekta je Udruženja Srce za djecu koja boluju od raka u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

Određena finansijska sredstva za ovu namjenu su već osigurana, a predsjednik udruženja Fikret Kubat kaže da će izgradnja kuće početi polovinom ove godine.

Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba

"Mi ovaj put vezano za izgradnju kuće nećemo imati nikakve probleme, jer vidimo da postoji opredijeljenost menadžmenta UKC-a Tuzla, Vlade TK i roditelja. Već naredne godine želimo otvoriti objekt, idejno rješenje je završeno, a prekjučer smo dobili i donaciju u vrijednosti od 25.000 KM. Objekt će imati dnevni boravak i pet soba. Na nama je veliki posao i vjerujemo da ćemo iz svega izaći uspješno", rekao je Kubat.

Ministarstvo zdravstva TK na zahjev tuzlanskog UKC-a u skupštinsku proceduru je uputilo prijedlog da se ovoj zdravstvenoj ustanovi dozvoli uknjižavanje određenog dijela zemljišta na kojem će se graditi Roditeljska kuća. Riječ je o parceli koja se nalazi u parku Klinike za dječije bolesti u Tuzli.

"Nadam se da će ovo vrlo brzo biti kao jedna od tačaka u skupštinskim klupama. Ne sumnjam da će to biti jednoglasno usvojeno, jer postojanje jedne ovakve kuće je nemjerljiv doprinos Udruženja Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH i generalno svih onih koji će učestvovati u ovoj priči. Ovo nije bolest samo djeteta, već i cijele porodice koja se susreće s tim. Liječenja traju više mjeseci, pa i godina, a mi moramo na svaki mogući način osigurati da ta djeca i njihove porodice barem za vrijeme liječenja imaju život koji liči na onaj u njihovoj kući", rekao je ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić.

Prije skoro tri godine Roditeljska kuća za smještaj djece oboljele od raka i njihovih roditelja otvorena je u Sarajevu, a njene benefite osjetila je Atifa Buldić-Bešić koja je u njoj boravila sa svojom kćerkom.

"Ova kuća je od neprocjenjive važnosti, ne samo za djecu i roditelje, već i za cjelokupno društvo. U Roditeljskoj kući u Sarajevu smo boravili punih sedam mjeseci, a sve vrijeme smo imali podršku. Kćerka se osjećala sigurno, trčala je po kući, igrala se s drugom djecom, a svoj gubitak kose je podnosila mnogo lakše gledajući druge ćelave glavice. Ovom prilikom se moram zahvaliti i cijelom timu dječije klinike u Tuzli, jer oni su bili prva stepenica kod bolesti moje kćerke. Njima je zahvalna moja porodica na pravovremenoj dijagnozi, jer da nje nije bilo, danas vjerovatno ne bismo gledali osmijeh moje djevojčice", istakla je ova majka koja je skupa sa svojom kćerkicom izašla kao pobjednica iz mukotrpne borbe.

Direktor tuzlanskog UKC-a Nešad Hotić rekao je na današnjoj konferenciji za medije da je u administrativnom segmentu završeno sve u vezi s izgradnjom ovog objekta.

"Izgradnja Roditeljske kuće je samo 'tačka na i' onome što predstavlja mukotrpan rad svih uposlenika UKC-a u Tuzli, odnosno Klinike za dječije bolesti. Veliki je uspjeh da smo uspjeli doći do toga da dijagnosticiramo najtežu bolest kod djece, zatim da je radiološki i patohistološki dijagnosticiramo, da je operišemo, a na kraju po najboljim, svjetskim protokolima da mališanima damo hemoterapiju koja naše pacijente u velikom procentu dovodi do ozdravljenja", rekao je Hotić te naglasio da će Roditeljska kuća biti jedan od najljepših objekata u Tuzli, ali i šire.

Odjeljenje hematologije i onkologije u Klinici za dječije bolesti u Tuzli u protekloj godini je zanovilo svoje resurse, čime je zaokružena kompletna priča u vezi s uspostavljanjem dijagnoze, liječenjem i apliciranjem hemoterapije najmlađim pacijentima kod kojih je dijagnosticirano maligno oboljenje.

Liječenje karcinoma kod djece predstavlja mukotrpan i zahtjevan posao, a prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje se registruje 300.000 djece s nekim oblikom karcinoma. Procent izlječenja se kreće od 80 do 90 posto, a ovaj svjetski trend prati i Klinika za dječije bolesti u Tuzli.

U Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli u 2018. godini otkriveno je 12 mališana kod kojih je dijagnosticiran neki od oblika karcinoma.

Međunarodni dan djece oboljele od raka danas je u Tuzli obilježen i performansom u okviru kojeg se oblikovala "živa ljudska zlatna vrpca", a veliki broj šarenih balona pušten je u zrak. Ovaj performans na Trgu slobode u Tuzli upriličili su članovi Udruženje porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti s područja Tuzlanskog kantona - PIPOL.