{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodna monitoring misija za popis stiže u BiH

F
16.7.2013. u 08:04
0
5
Međunarodna monitoring misija za popis stiže u BiH
0
Međunarodna monitoring misija za popis stiže u BiH
Foto: Ilustracija
Članovi Međunarodne monitoring misije za Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine dolaze danas u Bosnu i Hercegovinu i boravit će do petka, 19. jula.
Cilj 11. redovne posjete je procjena napretka u pripremama za popis i provedbu ranije datih preporuka i poštivanja međunarodnih standarda, sa akcentom na pripremu materijala za obuku popisnog osoblja, razvoj IT infrastrukture, Centralnog informacijskog sistema i Sistema za dnevno izvještavanje, te informisanje javnosti o popisu.

"Od prošle posjete Upravnog odbora Međunarodne monitoring misije iz maja učinjen je značajan napredak u tehničkim pripremama za popis stanovništva i riješena je većina kritičnih aktivnost", saopćeno je iz Agencije za statistiku BiH.

Službeno je usvojen budžet Popisa, potpisan ugovor za grant sa EU i donesene su odluke o podjeli troškova i sredstava između Agencije i entitetskih zavoda za statistiku. Pripreme na izradi popisnih mapa su u završnoj fazi, a pronađeno je rješenje za popis stanovništva, domaćinstava i stanova na međuentitetskoj liniji, finalizirane su i popisnice, uputstva i priručnici, formirane popisne komisije lokalne samouprave, a izbor općinskih i gradskih instruktora je u toku.

"Opšti cilj Operacije međunarodnog monitoringa Popisa stanovništva i domaćinstava u Bosni i Hercegovini je nadgledanje usklađenosti cijelog procesa popisa, od pripreme do diseminacije podataka, sa Međunarodnim standardima za popise stanovništva i domaćinstava koje definišu UNECE i Eurostat, a koje je odobrila Konferencija evropskih statističara kao Preporuke za Popise stanovništva i domaćinstava 2010. godine, Odredbom (EK) 763/2008 o popisima stanovništva i domaćinstava, mjerama implementacije, osnovnim načelima zvanične statistike, usvojenim od Statističke komisije UN-a, kao i sa Kodeksom prakse evropske statistike proglašenim od Evropske komisije, zatim Standardima zaštite i povjerljivosti podataka, kako je dato u Konvenciji o zaštiti pojedinca, a u vezi sa Automatskom obradom ličnih podataka Vijeća Evrope, kao i sa važećim relevantnim odredbama Evropske unije", navode iz Agencije za statistiku BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: