BiH
8

Međunarodna akcija "Balkan Trigger": U BiH uhapšeno 10 osoba, pronađeno oružje, municija, eksploziv, bombe...

Piše: A. B.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U međunarodnoj policijskoj akciji pod nazivom "Balkan Trigger" na području Bosne i Hercegovine je pronađeno i oduzeto 26 komada vatrenog oružja s više komada municije različitog kalibra, 6.300 grama eksploziva, deset ručnih bombi, 25 g baruta, putničko motorno vozilo za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica i 52 kilograma opojne droge.

Uhapšeno je ukupuno deset osoba, saopćeno je na današnjoj press konferenciji Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH na kojoj su prezentirani rezultati akcije. U periodu od 17. do 19. aprila na teritoriji BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Slovenije i Srbije provedena je koordinirana međunarodna policijska akcija s ciljem sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela u vezi s ilegalnom trgovinom vatrenim oružjem i eksplozivnim sredstvima.

"Rezultati su proistekli iz redovne kontrole u saobraćaju, pojačanih akcija kontrolnih punktova, pretresa i drugih aktivnosti koje su preduzimale policijske agencije u BiH. Izvršen je veći broj provjera kroz Interpolove baze, a vršeni su i pretresi stanova i drugih objekata u svrhu rasvjetljavanja krivičnog djela prodaja i posjedovanja vatrenog oružja. Značajan doprinos za realizaciju ove akcije dali su Granična policija BiH, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i Federalna uprava policije u saradnji s Tuzlanskim, Zeničko-dobojskim, Srednjobosanskim i Sarajevskim kantona. Rezultati akcija uvijek mogu biti bolji, ali mislim da je ovo itekako značajan rezultati s obzirom na to da je ovo jedna od aktivnosti međunarodnog karaktera koja će biti primjeren ostalim akcijama koje slijede", kazali su predstavnici Direkcije za kordinaciju policijskih tijela BiH.

Navedene aktivnosti su podržali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić i komandant EUFOR-a, general majora Fridrich Scooter. Rezultati su naišli na odjek u zemljama Evropske unije, a prema riječima predstavnika Direkcije za kordinaciju policijskih tijela, u BiH stižu zahvalnice od Interpola koji je od početka bio uključen u akciju.

"Ostale zemlje su nam pružile pomoć i stavile na raspolaganje svoje baze podataka kao i mogućnost da ih se kontaktira u cilju provjere i pronalaska informacija. Akcija je trajala 48 sati u kontinuitetu. Danas idemo u Lyon gdje ćemo na sastanku šefova Interpola i 190 zemalja članica prezentirati rezultate akcije", dodaju iz Direkcije.

U Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u okviru koje se nalazi Nacionalni centralni biro Interpola Sarajevo, u svrhu efikasnije razmjene informacija, koordinacije i realizacije akcije uspostavljen je Regionalni koordinacioni centar u kom su se, tokom trajanja akcije, nalazili predstavnici policijskih tijela iz BiH i policija zemalja obuhvaćenih akcijom.

Također je izvršen i određen broj pretresa stanova i automobila u svrhu pronalaženja vatrenog oružja, te su preduzimane i druge aktivnosti u cilju sprečavanja i rasvjetljavanja krivičnih djela. Izvršen je veći broj provjera kroz međunarodne i nacionalne baze potraga za osobama, vozilima i dokumentima (provjere za 7605 lica, 2011 vozila, 20 autobusa, 123 kamiona). Akcije je ujedno i veliki doprinos bh. policijskih agencija u provođenju ‘Strategije za borbu protiv organizovanog kriminalieta u BiH“ (2014 – 2016).