Crna hronika
401

Pogledajte video hapšenja 30 osoba u policijskoj akciji "Mreža"

Piše: E. M.
Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su u jutrošnjoj akciji "Mreža" uhapsili 30 osoba, a s ciljem da upoznaju bh. javnost o akciji objavili su i snimak hapšenja.

Realizacija akcije "Mreža" rezultat je šestomjesečnog prikupljanja dokaza i podataka o osobama i organiziranim kriminalnim grupama koje su se bavile preprodajom narkotičkih sredstava ili su nezakonito posjedovale vatreno oružje. Tokom jutrošnje akcije MUP-a ZDK i Kantonalnog tužilaštva ZDK, a uz podršku i drugih Ministarstava unutrašnjih poslova, uhapšeno je 30 osoba i zapljenjena je veća količina droge, oružja, municije, mobilnih uređaja te automobila.

Na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare koja je održana u MUP-u ZDK prisustvovao je i Dragan Lukač, direktor Federalne uprave policije, koji je insistirao da MUP objavi video kako bi kriminalci vidjeli šta ih čeka.

"Može se zaključiti da je ovo što je danas napravljeno ono što inače policija treba da radi. Ja sam ovdje da dam podršku djelovanju združenim policijskim snagama u BiH. U akciji je učestvovalo blizu 500 policajaca, a video koji ćete dobiti dat će vam uvid u to da vidite na kakav način policija radi te da oni koji se bave kriminalnom vide šta ih čeka u nekom momentu kao što je danas bilo", kazao je Lukač.

U okviru akcije "Mreža" ostvarena je odlična saradnja sa drugim policijskim agencijama, te su kontinuirano razmjenjivani operativni podaci sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnom policijom BiH, te policijom Austrije i Njemačke.

Naznačena saradnja i koordinirani operativni rad su rezultirali pronalaskom veće količine opojnih droga u blizini graničnog prijelaza kod Trebinja, pronalaskom i oduzimanjem veće količine nelegalnog oružja na graničnom prijelazu Bosanski Brod, kao i otkrivanjem i lišenjem slobode kriminalnih grupa u Njemačkoj i Austriji, koje su se sumnjičile za izvršenje većeg broja teških krađa u kuće i stanove.