BiH
13

Akcija FUP-a na 12 lokacija: Oduzeti oružje, municija i minsko-eksplozivna sredstva

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pripadnici Federalne uprave policije pretresli su u okviru regionalne akcije "Balkanski okidač" 12 lokacija u Federaciji BiH i tom prilikom oduzeli vatreno oružje, minsko-eksplozivna sredstva i veću količinu municije, te predmete koji se dovode u vezu sa drugim krivičnim djelima.

U akciji, koja je trajala od 17. do 19. aprila, izvršeni su pretresi na lokacijama u Hercegovačko-neretvanskom, Srednjobosanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, dok su lica kod kojih su pronađeni oružje i municija predata nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje.

"Balkanski okidač" sproveden je pod nadzorom kantonalnih tužilaštava i prema naredbama nadležnih sudova sa ciljem sprečavanja krijumčarenja oružja i eksplozivnih naprava u zemlje zapadne Evrope koji mogu biti upotrijebljeni za eventualne terorističke napade, saopšteno je iz Federalne uprave policije.

Akciju su inicirali Generalni sekretarijat Interpola, Europol i države regiona.

U sprovođenju ove regionalne akcije, osim policijskih agencija iz BiH, učestvovale su i policijske agencije iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Makedonije.