BiH
349

Među najboljim studentima: Blizu 300 studenata iz BiH studira u Turskoj

Piše: N. Novalić
Vedad Halilović prilikom obilježavanja Dana bijelih traka
Prema različitim procjenama, u BiH trenutno studira blizu 2.000 studenata iz Turske. No, istovremeno, nije zanemarljiv ni broj bh. studenata koji su svoje školovanje nastavili u Turskoj. Za Klix.ba govore o uvjetima studiranja u Turskoj, načinima odlaska, visini stipendija...

Vedad Halilović je nakon završene srednje škole u Sarajevu odlučio studije nastaviti u Turskoj. Došao je u Tursku u septembru mjesecu 2009. godine, a prvu godinu proveo je u Izmiru učeći turski jezik. Nakon toga započeo je studije na Fakultetu političkih nauka u Istanbulu.

Vedad je samo jedan od blizu 300 studenata iz BiH koji trenutno studiraju u Turskoj. Samo nekoliko godina ranije, broj studenata iz BiH u Turskoj bio je znatno manji.

Tačan broj studenata iz BiH koji trenutno studiraju u Turskoj teško je procijeniti pošto nisu svi organizovano preko državnih institucija otišli studirati u ovu zemlju.

“Iz godine u godinu povećava se broj studenata koji apliciraju za stipendije u Turskoj. To je logično jer je Turska generalno u svijetu sve više popularna, prezentiraju se stipendijski programi preko njihovih institucija, u prvom redu preko ambasada, Yunus Emre Instituta i YTB direkcije koja direktno stipendira studente”, kaže Vedad za Klix.ba.

Najčešće studiraju ekonomiju, međunarodne odnose, arhitekturu...

Naši studenti biraju odsjeke na osnovu ponude koju im YTB direkcija predloži konkretno za tu godinu. Najčešće studiraju ekonomiju, međunarodne odnose i arhitekturu dok se npr. za studij prava niko ne odlučuje, jer pravne legislative nisu iste u BiH.

Aleksandra Ivanović iz Tuzle je nakon studija turskog jezika u BiH svoje obrazovanje nastavila u Erzurumu, gdje trenutno pohađa master iz oblasti komunikacija i odnosa s javnošću. Kada se Aleksandra 2012. prijavljivala na konkurs za studiranje u Turskoj, ukupan broj prijavljenih iz cijelog svijeta bio je blizu 40.000. Danas taj broj iznosi 165.000.

“Postoje mnogi načini da dođete studirati u Tursku preko različitih organizacija i privatnih osoba, ali preporučujem da se dolazi preko državne agencije YTB koja je zadužena za posao dovođenja studenata iz inozemstva. Također, postoje pozitivni primjeri kada su osobe dolazile preko nekih organizacija ili privatno, ali to je ipak rizično jer nemate nikakve garancije da ćete biti podržani tokom vašeg školovanja”, kaže Vedad.

Apliciranje za stipendije se vrši online i ako ispunjavate kriterije budete pozvani na intervju na kojem se konačno donosi odluka o tome da li ste primljeni. Studentima je osigurana avionska karta, smještaj u studentskim domovima, zdravstvena zaštita, mjesečna stipendija od 600 do 1.100 turskih lira, u zavisnosti od toga na kojem ste nivou studija.

“Uvjeti studiranja su sasvim zadovoljavajući. Stipendija pokriva sve troškove, od doma u kojem stanujemo do mjesečnog džeparca”, kaže Aleksandra.

Broj mladih koji nakon studija ostanu u Turskoj je mali. Program državnog stipendiranja predviđa povratak studenata nakon studija u njihove matične zemlje. Da bi ostali, naši studenti se moraju zaposliti, odnosno dobiti radnu dozvolu, ili pitanje boravka riješiti ženidbom/udajom.

Organizovani u udruženja

“Moram reći da su studenti iz BiH jedni od najboljih studenata na svojim univerzitetima i da imamo odličnu reputaciju među studentima i akademskim osobljem”, kaže Vedad.

Studenti su trenutno organizovani preko dva udruženja studenata. Jedno udruženje egzistira u Istanbulu, a drugo u Ankari. Broj studenata koji studiraju u Izmiru, Bursi i Konyi je manji, ali i oni se okupljaju u organizaciji počasnih konzulata i drugih udruženja u tim gradovima.

Vedad vodi udruženje GBDİ koje je osnovano 25. marta 2011. godine sa ciljem da okupi bh. studente u Istanbulu te da im bude od pomoći pri snalaženju. “Pošto naše ambasade i konzulati ne obilježavaju značajne datume za BiH, dobar dio aktivnosti smo posvetili i tim datumima dovodeći renomirane goste iz naše domovine. Cilj nam je da držimo BiH u fokusu interesovanja kroz projekte i promociju naše omladine”, kaže Vedad.