BiH
0

Medina Čolić i Sejla Hujić iz SAD-a donijele srebrenu medalju

Klix.ba
Medina Čolić i Sejla Hujić
Medina Čolić i Sejla Hujić
Na olimpijadi u Houstonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, Medina Čolić iz Bosanske Krupe i Sejla Hujić iz Bosanskog Petrovca, inače učenice Tursko-bosanskog / Unsko- sanskog koledža u Bihaću, osvojile su srebrenu medalju za izum proizvodnje hidrogena iz biomase.

Tim povodom, u prostoru pomenute škole, upriličen je prijem za Medinu i Sejlu, njihove roditelje, ali i načelnike općina iz kojih dolaze učenice.

Naime, na BOSEPO olimpijadi koja se održala početkom februara ove godine u Sarajevu u organizaciji Bosna Sema obrazovne institucije, a na kojoj je bilo 96 projekata na nivou Bosne i Hercegovine, Medina Čolić i njena školska prijateljica Sejla Hujić osvojile su zlatnu medalju za projekt "The Future Energy Carrier“ i tako stekle uslove za nastup na I-SWEEEP olimpijadi u Houstonu.

Pripreme za odlazak na I-SWEEEP olimpijadu u SAD, učenice su obavljale u miru i bez previše pompe shvatajući da je i sam plasman na ovo prestižno takmičenje veliki uspjeh. Međutim, da naši učenici zaista mogu biti primjer djeci iz svih krajeva svijeta dokazale su osvajanjem srebrene medalje na takmičenju gdje se pojavilo više od 700 učesnika iz cijelog svijeta.

"Naš projekt se tiče proizvodnje hidrogen gasa iz biomase. On se može koristiti kao gorivo za vozila i mašine i to je ujedno dobro za našu okolinu. Kada se hidrogen koristi u mašinama oslobađa se 0 % štetnih gasova i to je taj način na koji se doprinosi očuvanju“, objašnjava Sejla Hujić i dodaje da su već dobile ponudu za patentiranje izuma, ali da će o tome razmisliti kasnije kada prošire projekt.

Dočekali su ih roditelji, profesori, građani, ali i načelnici. Vidno uzbuđene, kako zbog uspjeha, tako i zbog srdačnog prijema, prenose svoje utiske.

"Kada bismo pričale o utiscima, trebao bi nam cijeli dan. Reći ću kratko i jasno, proveli smo deset dana koje ćemo pamtiti cijelog života“, naglašava Medina.

"Kada je počela ova školska godina, našli smo tu zanimljivu temu. Prvo smo otišli na državno takmičenje, a onda za Ameriku, i to uz pomoć drugih ljudi kojima se iskreno zahvaljujem. Meni je čast što sam bio mentor Medini i Sejli. Ponosan sam na ogroman uspjeh naših učenica“, kaže za naš portal profesor hemije Mehmet Okuyucu.

Sredstva uz nekoliko privrednih društava uglavnom su obezbijedile Općine Bosanska Krupa i Bosanski Petrovac čiji su načelnici Armin Halitović i Ermin Hajder prepoznali uspjeh učenica kao uspjeh i svojih općina, te im omogućili putovanje u Ameriku.

"Još jednom, po ko zna koji put, upućujem iskrene čestitke našoj Medini Čolić. Moram reći da sam sretan što sam načelnik Općine Bosanska Krupa, što jedna učenica za vrijeme mog mandata ostvaruje ovako veliki uspjeh. Nije ovo prvi put da smo podržali Medinu, a naravno, to može očekivati i dalje. Uz rad, podrška je ono što joj i treba da bi ostvarila sve ciljeve koje je ispred sebe postavila“, kaže načelnik Armin Halitović.

"Zaista sam ponosan i ja što sam načelnik Bosanskog Petrovca, jer evo djeca iz Bosanskog Petrovca još jednom donose medalju svome gradu. Ponosan sam što imamo kraljicu znanja i mogu reći da ćemo, i nju i sve koji na najbolji način predstavljaju Bosanski Petrovac i Bosnu i Hercegovinu, i dalje podržavati“, ističe načelnik Ermin Hajder.

Medini i Sejli su uručeni i buketi cvijeća od strane načelnika i rodbine, nakon čega su zajedno prošetali školom kako bi se predstavnici lokalne vlasti upoznali s načinima i uslovima rada.