BiH
297

Bosanski učenici donijeli pregršt medalja sa Olimpijade u Istanbulu

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učenici Sarajevo koledža i Una Sana koledža, koji rade u sklopu Bosna Sema obrazovnih institucija, još jednom su osvjetlali obraz svojih profesora, škola, kao svoje države Bosne i Hercegovine.

Na INEPO Olimpijadi (International Environmental Project Olympiad), koja je održana 20. maja u Istanbulu, devet učenika je predstavilo svoje projekte. Ispred BiH na takmičenju je predstavljeno pet projekata, i to tri sa ženskog i jedan sa muškog Sarajevo koledža, te jedan sa ženskog Una Sana koledža. Četiri projekta nagrađena su srebrnom, a jedan bronzanom medaljom.

Rui Zheng, Džana Halilović, Amila Jaganjac, Armina Herić, Merjem Talić, Emina Dervišević i Irma Sušić osvojile su srebrne, dok su Hasan Đapo i Nedim Kulašin bronzane medalje.

"Predstavili smo raznovrsne projekte. Pokazali smo kako makrobeskičmenjaci rade kao bioindikatori u kvaliteti vode, kako se od algi pravi gorivo, imali smo projekat o količini olova u zemlji, zatim kako se iz blata dobija struja, te projekat o hibridima koji se dobijaju iz dvije različite vrste drveća. Veoma smo zadovoljni i ponosni na postignute rezultate", rekla je u izjavi za agenciju Anadolija Merjem Talić, te dodala kako je na olimpijadi učestvovalo 50 zemalja, te je predstavljeno 125 projekata.

Nedim Kulašin i Hasan Đapo, u razgovoru za agenciju Anadolija, pojasnili su svoj projekat.

"Naš projekat obrađuje proizvodnju hidrogena iz koncentrata algi, što je jedna od najzanimljivijih tema na području energije, s obzirom da je u pitanju najzahvalniji proces dobijanja hidrogena iz neke supstance. Pored toga što smo veoma zadovoljni uspjehom koji smo postigli, veoma nam se dopalo sve što smo vidjeli u Istanbulu, kao i novi ljudi koje smo upoznali", rekao je Kulašin.