Zaštita okoline, inžinjeringa i energije
12

Četiri medalje za bh. učenike na I-SWEEEP olimpijadi

Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Sedam učenika Sarajevo koledža i Una-Sana koledža takmičili su se na I-SWEEEP olimpijadi te osvojili 2 zlatne medalje, 2 srebrene medalje i 3 zahvalnice.

Od 2. do 6. maja Houston, grad poznat kao energetska prijestolnica, bio je domaćin najveće svjetske naučne olimpijade čiji je fokus na oblastima iz energije, inžinjeringa i zaštite okoline.

Peta tradicionalna "International Sustainable World" projektna olimpijada na kojoj je predstavljeno 440 projekata iz 68 različitith zemalja su prezentirani u Geogre R. Brown Convention centru.

"Skoro 700 mladih naučnika i 360 njihovih supervizora je bilo na I-SWEEEP Olimpijadi. Nakon svojih lokalnih, nacionalnih i regionalnih olimpijada, učenici su se takmičili na svjetskom nivou I-SWEEEP Olimpijadi. Učenici su imali priliku da se međusobno druže i upoznaju sa ostalim učesnicima iz čitavog svijeta. Također, bili su svjedoci da su dio jedne velike svjetske naučne porodice koja radi na iznalaženju rješenja globalnih problema", saopštili su bh. učesnici.

Imena pobjednika:

  1. Vekas Murselović - Sarajevo koledž (zlatna medalja)
  2. Denis Peruničić - Sarajevo koledž (zlatna medalja)
  3. Šejla Hujić - Unsko - sanski koledž (srebrena medalja)
  4. Medina Čolić - Unsko - sanski koledž (srebrena medalja)
  1. Amina Beširović - Sarajevo koledž (zahvalnica)
  2. Melisa Kobasica - Sarajevo koledž (zahvalnica)
  3. Amar Čorbo - Sarajevo koledž (zahvalnica)