Slučaj "Čavaljuga"
16

Medicinski fakultet o nalazu inspekcije: Postupci rektora Škrijelja su bili nezakoniti

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Nakon što je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove razmotrila odluke koje su rektor i Upravni odbor Univerziteta u Sarajevu donijeli protiv Medicinskog fakulteta u Sarajevu, utvrdivši kako su sve bile nezakonite, oglasio se i Medicinski fakultet.

Između ostalog, prosvjetni inspektori utvrdili su da je Upravni odbor prijevremeno razriješio funkcije dekanesu Semru Čavaljuga po prijedlogu neovlaštene osobe te da odluka rektora o suspenziji Čavaljuge, kojom se predlaže njeno prijevremeno razrješenje, nema uporište u Zakonu i Statutu Univerziteta u Sarajevu.

Također je utvrđeno kako odluka o imenovanju Čavaljuge za vršiteljicu dužnosti dekanese Medicinskog fakulteta nije donesena suprotno odredbama Zakona o visokom obrazovanju te da rektor Univerziteta nije imao osnove za poništenje odluke.

Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Iz Medicinskog fakulteta ističu kako su na vrijeme upozoravali Univerzitet te govorili o bezobzirnom kršenju zakona, lažima i manipulacijama. Kako kažu, pravi cilj onih koji su učestvovali u hajci protiv njih je uništavanje javnog Medicinskog fakulteta da bi se otvorio put privatnim fakultetima.

"Sad je valjda svima jasno da je sadašnji rektor Univerziteta u Sarajevu bahatim, necivilizovanim i neakademskim ponašanjem, lažima i krajnjom samovoljom potpuno obezvrijedio dužnost koju obavlja, a koju su, prije njega, uvijek obavljali časni ljudi. Univerzitetu će trebati dugo da se oporavi od štete koju mu nanosi Škrijelj", ističu iz Medicinskog fakulteta.

Dalje dodaju kako će se nastaviti boriti za istinu i pravdu te podržavati svog dekana, odnosno dekanesu.

"Ovaj fakultet je, što dokazuju i brojne državne kontrole i nadzori, radio i poslovao uspješno, uredno i zakonito, a opet je naš ugled u javnosti narušen. Međutim, to nas neće obeshrabriti u nastojanju da stalno ukazujemo na kriminal, nerad i krajnje neznanje u procesu integracije Univerziteta u Sarajevu, na nevjerovatno bujanje administracije rektorata u mandatu ovog rektora, na potpuno potčinjavanje Univerziteta političkom utjecaju, pri čemu se izvor i smjer utjecaja mijenjaju u zavisnosti od dnevnih potreba rektora, na skandalozne prijedloge izmjena Zakona o visokom obrazovanju koje rektor podnosi u ime Univerziteta, a kojima je jedini cilj uvođenje kraljevskih ovlasti za njega samog", saopćili su iz Medicinskog fakulteta.

Podsjećamo, Škrijelj je 13. novembra 2018. donio odluku o suspenziji Čavaljuge te naložio Nastavno-naučnom vijeću Medicinskog fakulteta UNSA da u roku od sedam dana imenuje novog vršitelja dužnosti dekana.