Otvoreno pismo
0

Meddžida Kreso očekuje izvinjenje od Vukčevića

SRNA
Meddžida Kreso
Meddžida Kreso
Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso uputila je otvoreno pismo glavnom tužiocu Srbije za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću u kojem navodi da očekuje njegovo javno izvinjenje zbog izjave kojom je doveo u pitanje nepristrasnost i nezavisnost pravosuđa u BiH, a naročito Suda BiH.

Kreso smatra da Sud BiH i nju kao predsjednicu ove institucije "duboko vrijeđa i nipodaštava" Vukčevićeva izjava, da ako je tačno da je ona rekla 'Svi smo mi Ganić', onda ima razloga da se postavi pitanje objektivnosti suđenja u BiH.

U oštro intoniranom pismu predsjednica Suda BiH navodi da je "neprimjereno od Vukčevića da se koristi lažima plasiranih od pojedinih neodgovornih političara".

Ona  napominje da bi izjavu "Svi smo mi Ganić" ili javno poistovjećivanje sa licem koje je predmet sudskog spora "lično smatrala skandaloznom ukoliko bi došla od bilo kojeg pravosudnog radnika, a pogotovo od predsjednika Suda".

Predsjednica Suda BiH naglašava da je ta izjava "zlonamjerno i tendenciozno plasirana, bez ikakvih argumenata i dokaza", ističući da "političare shvata, ali da za Vukčevića nema opravdanje". 

Kreso je napomenula da je još uvijek spremna za nastavak dobre saradnje sa pravosudnim institucijama u Srbiji, te da se treba raditi na iznalaženju rješenja za potpisivanje regionalnog sporazuma o izbjegavanju duplih procesuiranja.

  Tužilac za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević izrazio je sumnju u objektivnost eventualnog suđenja Ejupu Ganiću u BiH i istakao da će učiniti sve da činjenicama ubijedi sudsko vijeće u Londonu da su opravdani zahtjevi da Ganić bude izručen Srbiji.
On je za beogradsku "Politiku" 10. aprila ove godine rekao da je izjava predsjednika Suda BiH Meddžide Kreso "Svi smo mi Ganić" politička i da predstavlja pritisak na sud.

  "Prije svega, problem je mogućnost fer i poštenog suđenja koje treba da donese satisfakciju žrtvama. Ako je tačno da je predsednica Suda BiH izjavila: 'Svi smo mi Ganić', onda imamo razloga da postavimo pitanje objektivnog suđenja u BiH", istakao je Vukčević.