Vladimir Vukčević
0

"Suđenje Ganiću u BiH bi moglo dovesti do problema"

FENA
Vladimir Vukčević
Vladimir Vukčević
Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da srpsko tužilaštvo povodom "slučaja Ganić" stalno komunicira sa tužilaštvom Velike Britanije, ali da ne želi da na bilo koji način vrši pritisak na engleski sud.

"Svaka odluka pravosuđa Engleske bit će uvažena od naših institucija", rekao je Vukčević za današnju "Politiku", koja navodi da će Vukčević prisustvovati u utorak pretresu pred sudom u Londonu, na kome će biti razmatrano kome će biti izručen Ejup Ganić, osumnjičen u Srbiji za ratne zločine počinjene u Sarajevu.

Vukčević je ocjenio da bi "mnogobrojni problemi mogli da nastupe" ukoliko bi se Ganiću, bivšem članu Predsjedništva BiH, "sudilo u Bosni".

"Prije svega, problem je mogućnost fer i poštenog suđenja koje treba da donese satisfakciju žrtvama. Ako je tačno da je predsjednica Vrhovnog suda BiH (Meddžida Kreso) izjavila: 'Svi smo mi Ganić', onda imamo razloga da postavimo pitanje objektivnog suđenja u BiH", kazao je Vukčević.

On je ocjenio da je takva izjava politička i da je to pritisak na sud.

"Moj tim i ja smo uzdržani od bilo kakvih izjava ovakve vrste. Učinićemo sve da činjenicama ubjedimo sudsko vijeće da su argumenti iz našeg zahtjeva za izručenje Ganića opravdani", kazao je Vukčević.