{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


McGuffie: Sloboda izražavanja pokazuje koliko je zemlja spremna za EU

F
23.9.2013. u 13:57
6
3
McGuffie: Sloboda izražavanja pokazuje koliko je zemlja spremna za EU
6
McGuffie: Sloboda izražavanja pokazuje koliko je zemlja spremna za EU
Andy McGuffie (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Delegacija Evropske unije u BiH osudila je nedavne napade na novinare u BiH i pozvala je agencije za provođenje zakona da što prije identificiraju počinioce.
"Nedavni napadi na novinare, podmetanje požara ispred redakcije Slobodne Bosne u Sarajevu i uvredljiv grafit protiv novinara BHT-a Nermina Bise u Mostaru, predstavljaju pravi razlog za zabrinutost. Novinari u BiH moraju imati mogućnost za siguran rad. Snažno osuđujemo sve napade na novinare i medijske kuće i pozivamo agencije za provođenje zakona da što prije identifikuju počinioce", saopćio je ovim povodom glasnogovornik Delegacije EU/Ureda specijalnog predstavnika EU Andy McGuffie.

McGuffie dalje navodi da, kao što je izjavilo Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini, bez slobodnih medija nema slobodnog društva niti slobodnog života za građane Bosne i Hercegovine.

"Sloboda izražavanja je ključni indikator spremnosti neke zemlje da postane član Evropske unije. Osiguravanje slobode izražavanja i slobode medija jedan je od glavnih izazova sa kojima se suočavaju zemlje u procesu proširenja EU. Unija pojačava napore na tom polju, naročito nakon konferencije Speak Up održane ove godine, te pažljivo pratimo stanje u medijskom sektoru u Bosni i Hercegovini", poručio je McGuffie.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: