BiH
1

Konsultacije o budućoj podršci EU slobodi medija u BiH

FENA
Evropski regionalni projekat TASCO u saradnji sa Delegacijom Evropske Unije u BiH održao je završni krug konsultacija sa predstavnicima medija u BiH u vezi sa smjernicama za finansijsku podršku EU u oblasti slobode medija i integriteta medija u zemljama proširenja od 2014. do 2020. godine.

Sloboda izražavanja i sloboda medija su ključni indikatori spremnosti zemlje da postane članica EU.

Profesionalne, nezavisne i nepristrane medijske institucije su jedan od najvažnijih aspekata modernog demokratskog društva i predstavljaju temeljne vrijednosti EU.

Pitanja slobode medija predstavljaju prioritet u procesu proširenja i EU svoja finansijska sredstva fokusira na ovaj prioritet.

Izvještaji o napretku Evropske komisije svake godine ukazuje na glavne nedostatke u ovoj oblasti.

Posljednji izvještaj o napretku BiH koji je objavljen u oktobru ove godine istaknuo je povećan politički i finansijski pritisak na medije u BiH kao i probleme u vezi s regulacijom i radom javnih RTV servisa.

Istaknut je, također, i nedostatak završetka reforme javnog televizijskog servisa i osnivanje RTV korporacije.

Novinari, urednici, zagovarači medijskih sloboda i stručnjaci pozvani su da daju svoje sugestije za buduća usmjeravanja pomoći EU kako bi se postigao veći nivo medijske slobode i integriteta medija u BiH.

U otvorenom dijalogu s medijskom zajednicom, EU je pokazala spremnost da konsultira medijske radnike i stručnjake o tome kako najbolje usmjeriti potporu za postizanje održivih uvjeta za slobodu izražavanja i medija.

U toku konsultacija također je istaknuto da istinski nezavisni i profesionalni mediji ne mogu biti zasnovani samo na podršci i finansijskoj potpori koja dolazi s vana. Bh. vlasti su te koje bi trebale preuzeti ove prioritete, ali i sami mediji, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.