BiH
0

Ambasadori zemalja EU u BiH zabrinuti zbog javnih emitera

Klix.ba
Šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini 1. oktobra 2013. godine uputili su pismo institucijama u Bosni i Hercegovini u kom izražavaju zabrinutost zbog niza pitanja u domenu slobode izražavanja i medija.

Prvo pitanje odnosi se na Nacrt zakona o izmjenama Zakona o RTRS, koji je usvojen na prvom čitanju na sjednici Narodnoj skupštini RS održanoj 18. jula, a koji se nalazi na dnevnom redu 30. sjednice Narodne skupštine RS.

Predloženi amandmani izazivaju ozbiljnu zabrinutost pošto se njima uvodi mogućnost finansiranja entitetskog emitera, RTRS-a, iz budžeta Vlade RS. To bi bilo suprotno državnom Zakonu o javnom RTV sistemu BiH, koji predviđa samo dva izvora finansiranja javnih emitera – RTV taksa i prihodi od marketinga.

Ovom mjerom rizikuje se daljnje otvaranje mogućnosti da javni emiter bude zavisan od vladinih izvora, čime se podriva nezavisnost emitera.

Predložena izmjena postupka za izbor članova Upravnog odbora RTRS-a takodje izaziva zabrinutost. Izmjenom se predviđa da članove Odbora bira NSRS, i to sva četiri u istoj godini. S obzirom da depolitizacija i uređivačka nezavisnost javnih emitera ostaju visoko na listi prioriteta EU, Delegacija EU i Ured specijalnog predstavnika EU u BiH već su u ljeto prošle godine izrazili svoje viđenje takve prakse, kada je Parlament FBiH pokušao da imenuje sva četiri člana Odbora RTV FBiH direktno u Parlamentu FBiH.

U pismu šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini ističu podršku nedavnim nastojanjima tri javna emitera u pogledu izrade statuta Javne RTV korporacije. S obzirom da bi osnivanje korporacije obezbjedilo djelotvornije i stabilnije finansiranje Javnog RTV sistema iz oba zakonska izvora – RTV takse i marketinga – ovakav korak je dobrodošao.

Očekuje se da državne i entitetske vlasti pokažu odlučnost da u potpunosti realizuju zahtjeve reforme javnog RTV sistema.

Zakon o Javnom RTV sistemu BiH mora biti primjenjivan dok ne bude izmijenjen. Svaka izmjena treba da obezbjedi jačanje Javnog RTV sistema, kao i uređivačku nezavisnost i finansijsku stabilnost, koja je ključna za ispunjavanje uloge javnog servisa, i kapaciteta BiH da ispuni Kopenhaške političke kriterijume.

Šefovi misija EU u Bosni i Hercegovini, naglašavaju u pismu da je krajnje vrijeme da se ozbiljno uzme u obzir to da su sloboda izražavanja i sloboda medija među ključnim indikatorima spremnosti zemlje da postane članica EU. Posvećenost ovoj vrijednosti pokazuje opredijeljenost zemlje za demokratiju, dobru vladavinu i političku odgovornost. U tom kontekstu, državni i entitetski parlamenti u BiH treba da odigraju svoju jedinstvenu ulogu u ispunjavanju evropskih standarda u oblasti medijskog zakonodavstva, navedeno je u pismu šefova misija EU u BiH.