{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


McGuffie: Popis je odgođen zbog adekvatnih priprema

F
18.1.2013. u 14:19
0
6
McGuffie: Popis je odgođen zbog adekvatnih priprema
0
McGuffie: Popis je odgođen zbog adekvatnih priprema
Andy McGuffie
Međunarodna posmatračka operacija (MPO) za popis stanovništva i domaćinstava procijenila je nivo spremnosti BiH za popis stanovništva u 2013. godini na sastancima Upravljačke grupe MPO i misije Upravnog odbora koji je održan u decembru 2012. te preporučila odgodu popisa za najmanje šest mjeseci, izjavio je za Agenciju Fena portparol Delegacije EU i specijalnog predstavnika EU u BiH Andy McGuffie.
MPO je ovakvu preporuku dao da bi bila osigurana adekvatna priprema popisa te izbjegnuti nepouzdani rezultati i podaci.

"Pouzdani i sveobuhvatni statistički podaci na državnom nivou su ključni za upravljanje u BiH. Bilo koja politika ili program za razvoj BiH, bez obzira na to da li je riječ o društvenoj, ekonomskoj ili drugoj oblasti, mora biti temeljena na tačnim podacima. Da bi se dobio pristup tim podacima popis stanovništva u cijeloj zemlji je neophodan", pojasnio je McGuffie.

Interes i angažman EU u popisu se odnosi posebno na proces evropskih integracija. U tom kontekstu, EU je dodijelila gotovo 4,5 miliona eura da bi osigurala opremu potrebnu za popis, kao i tehničku pomoć i rad međunarodne posmatračke operacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: