Sastanak s Daviddijem i Milinovićem
0

Hadžić: Popis je tehničko pitanje i oktobar nema alternativu

Klix.ba
Ministar komunikacija i prometa BiH Damir Hadžić susreo se danas u Sarajevu sa direktorom Agencije za statistiku BiH Zdenkom Milinovićem i zamjenikom šefa Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Renzom Daviddijem s kojima je razgovarao o pripremama za popis stanovništva u BiH.

Ministar Hadžić je ponovio opredjeljenje Vijeća ministara BiH da se popis stanovništva održi u oktobru i naglasio da taj termin nema alternative. Istaknuo je da je popis stanovništva samo tehnički instrument koji nam treba dati jasan pregled stanja socijalnog kapitala Bosne i Hercegovine, a koji se bespotrebno politizira.

Direktor Milinović upoznao je ministar Hadžića i zamjenika šefa Delegacije EU u BiH Daviddija sa aktivnostima na pripremi popisa koje poduzima Agencija za statistiku BiH. Naglasivši da je Agencija za statistiku BiH sve pripremne aktivnosti, kao i popisnu metodologiju, usaglasila sa preporukama međunarodnog monitoring tima, direktor Milinović je rekao da su pripremljeni svi dokumenti potrebni za neometano održavanje popisa stanovništva u oktobru koje će potvrditi Vijeće ministara BiH. Dodao je da je Agencija za statistiku BiH pripremila plan popisnih aktivnosti, popisnicu, utvrdila procedure za izbor popisnih tijela, te revidirala finansijski plan popisa.

Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Daviddi je rekao da je ovaj popis veoma važan za Evropsku uniju, kao i za Bosnu i Hercegovinu u kontekstu procesa pridruživanja. On je istaknuo da je EU direktno uključena u pripremne aktivnosti putem EUROSTAT-a i međunarodnog monitoring tima. Zamjenik šefa Delegacije EU u BiH Daviddi suglasio se sa stavom ministra Hadžića da je popis tehničko pitanje i da mora biti održan u oktobru te naglasio da za potrebe popisa EU planira izdvojiti dodatnih 7,5 miliona eura.